La nivel national, prin intermediul Sistemului RO-ALERT au fost  transmise ieri, în intervalul orar 09.00-12.00, mesaje  test de avertizare a populatiei pe toate telefoanele mobile din aria de acoperire a celulelor de telefonie.
Telefoanele configurate pentru primirea mesajelor RO-ALERT au receptiona urmãtorul mesaj: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea mãsurilor de autoprotectie”.
Aceasta a fost ultima verificare din seria testelor alocate Sistemului RO-ALERT, teste care au avut loc începând cu data de 17 iulie. „Numai în cazul persistentei unor erori, perioada ar putea fi  prelungitã, urmând a comunica public intervalul alocat verificãrii Sistemului RO-ALERT”, spun reprezentantii ISU.
Dezactivarea optiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandatã, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vietii  comunitãtilor în cazul producerii situatiilor de urgentã reale. Departamentul  pentru Situatii de Urgentã si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã sustin cã aceste teste au avut rolul de a identifica eventualele erori ale  sistemului care nu pot fi remediate pe timpul producerii unei situatii de urgentã realã. ”Suntem constienti de disconfortul creat si ne cerem scuze pentru eventualele neplãceri, însã derularea acestor teste este obligatorie având în vedere scopul pentru care a fost  conceput Sistemul  de avertizare  RO-ALERT! Asigurãm cetãtenii cã toate aspectele sesizate vor fi analizate de specialistii angrenati în tot acest proces, urmând ca  disfunctionalitãtile sã fie remediate în timpul cel mai scurt posibil!”, mai spun cei de la ISU
Informatiile privind configurarea telefoanelor, în functie de model si de operatorul de telefonie mobilã, sunt puse la dispozitia publicului pe portalul www.ro-alert.ro si pe site-urile operatorilor publici de retele de comunicatii mobile.