Este perioada concediilor si oamenii pleacã din oras, spre locurile de relaxare, iar asta afecteazã inclusiv Centrul de Transfuzii Sanguine. La Petrosani vin mai putin de  jumãtate dintre cei care obisnuiesc frecvent sã doneze sânge.
Este putin mai greu, însã, cei de aici spun cã, deocamdatã, nu s-a pus problema sã nu fie sânge, atunci când a fost necesar. Si asta, chiar dacã vin mai putini. „Comparativ cu perioada de iarnã, dar si în restul anului, sunt mai putini donatori, dar nu chiar e îngrijorãtori, în sensul cã avem oameni cu care încercãm sã acoperim nevoile. Ca si donatori fideli, în fisele noastre, avem câteva mii, dar în aceastã perioadã, dacã pânã acum avea 10 donatori pe zi, acum ajungem undeva la 5”, ne-a spus Mirela Zaharia, asistent medical la Centrul de Transfuzii sanguine din Petrosani.
În 7 martie anul acesta, a fost adoptatã o lege în avantajul donatorilor de sânge, iar la Petrosani, acum vin chiar si elevi, studenti, ori, în principal, minerii. Statisticile aratã cã, în România, doar 2 % din  populatie doneazã sânge, iar la schimb, în afarã cã beneficiazã de analize gratuite, fiecare donator primeste o zi liberã, dar si 7 bonuri de masã a câte 60 de lei fiecare. „Oricare donator, care îndeplineste toate conditiile de sãnãtate poate veni la noi. Intervalul minim între donãri este de 70 de zile la bãrbati, iar la femei, termenul este de 3 luni. Femeile pot veni cam de 3 ori pe an, iar bãrbatii pânã în 5 ori”, a mai precizat sursa citatã.
La fiecare donare de sânge, se recolteazã 450 ml, adicã 10 % din volumul corpului uman, cantitate pe care corpul uman o reface relativ repede.
Diana Mitrache