Minerii din Valea Jiului, trimisi la Academie

Minierii din Valea Jiului vor fi trimisi la Academie sã studieze despre metodele privind producerea energiei eoliene. În timp ce minele de cãrbune din Valea Jiului se închid rând pe rând, Ministerul Energiei anuntã cã 5.000 de mineri din Valea Jiului vor fi pregãtiti ca tehnicieni în sectorul  producerii energiei  eoliene si a distributiei electricitãtii
Ministrul Energiei, Anton Anton, a derulat,  o vizitã la parcul eolian Fântânele – Cogealac, operat de Grupul CEZ România. În cadrul vizitei, ministrul Anton a vorbit despre lansarea proiectului de reconversie profesionalã a minerilor din Valea Jiului, prin care 5.000 de mineri vor fi pregãtiti pentru a deveni angajati în producerea energiei eoliene si a  distributiei electricitãtii.
Concret, proiectul vizeazã crearea unei Academii (Academia de Pregãtire si Reconversie profesionalã pentru Surse Regenerabile si Distributie a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Tg. Jiu si la Craiova.
Practic, în aceste centre vor fi pregãtiti circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La acestia se adaugã si specializarea a 3.000 de specialisti în  distributia energiei electrice.
Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va  permite acestora sã lucreze în instalarea, operarea si mentenanta proiectelor regenerabile.
”Tranzitia energeticã trasatã de Europa trebuie sã se facã într-un ritm în care sã nu afecteze nici securitatea energeticã a statelor si nici viata celor implicati în producerea energiei pe bazã de cãrbune. Suntem responsabili de viitorul  celor care depind astãzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platformã pentru Regiuni Carbonifere în tranzitie si cred cã priceperile minerilor sunt usor de transferat  cãtre sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregãti avansat în domeniile electric, mecanic si hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesionalã cu rezultate imediate: încadrarea în piata muncii dupã absolvire. Programul este gândit în maniera în care în  maximum 6 luni de formare orice miner sã poatã lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat ministrul Energiei Anton Anton.
Pentru înfiintarea Academiei, Ministerul Energiei, împreunã cu Asociatia Românã pentru Energie Eolianã (RWEA), Monsson Operations, Distributie Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) si Universitatea din Petrosani, au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an. Proiectul vizeazã sã fie finantat prin Fondul de Modernizare, articolul d., la care România a aderat împreunã cu alte State Membre.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „Minerii din Valea Jiului, trimisi la Academie

Comentariile sunt închise.