Periodic, în zona Vãii Jiului, apicultorii se trezesc cu ursii care le fac pagube de mii de lei. Statul îi despãgubeste cu 12 pânã la 18 lei, pentru fiecare stup, iar sãlbãticiunile vin cu regularitate, fortându-i pe oameni sã îsi punã garduri electrificate, aceasta fiind singura solutie.
La finele sãptãmânii trecute, timp de 3 zile, un urs a coborât din Pasul Vâlcan într-o stupinã de pe lângã telegondola din Vulcan si a distrus mai multi stupi. Crescãtorul spune cã avea stupi cu miere, dar si stupi în care se formau noi generatii de albine si cã acolo ursul a dat atacul trei nopti la rând. „S-a întâmplat si anul trecut si vãd cã se repetã si în acest an. A plecat în cãutare de hranã si a gãsit stupina si s-a alimentat de aici. Financiar nu am calculat, dar e o pagubã de vreo 1.500 – 2.000 de lei, cam asa. Am pierdut mai mult acele regine, mãtcile, unele selectionate, pe care le-am achizitionat de la Institutul apicol din Bucuresti, care au început sã depunã puiet si urma sã iasã albinele culegãtoare, pentru sezonul de cules din toamnã si asta e paguba noastrã cea mai mare. Nu mai putem reface puietul în câteva luni”, spune Benoni Ianc, apicultorul care a gãsit ursul în propria gospodãrie.
Paguba este una uriasã si omul, dupã ce a filmat sãlbãticiunea de mai multe ori, cu o camerã de supraveghere, si-a luat mãsuri de precautie si si-a înconjurat stupii cu un gard electrificat, la tensiune medie, care a alungat temporar ursii.
„Dupã discutiile pe care le-am avut cu colegii din tarã, pe forumurile apicole, spuneau cã si ei practicã si ei acest sistem de protectie cu gard electrificat”, a spus omul.
Nu este singurul care a pãtit asa ceva. Domnul Gârjoabã, un alt apicultor din Petrosani, a avut, la rândul sãu, pagube uriase. Acum a pus si el gard electrificat, pentru cã paguba este mare si omul s-a adresat instantei de judecatã. Asta, pentru cã statul îi dã o sumã infimã, drept despãgubire. „A venit si la gardul electric, a luat contact cu el si de atunci nu a mai trecut pe la noi, dar problema este cã nu ne despãgubesc. Am calculat si despãgubirea lor este de 18 lei pentru un stup. Atât valoreazã stupul, cutia plus albinele. În mod normal, un stup, fãrã cutie, pe 10 rame, este în jur de 810 lei minim. Este 20 de lei 1 kg de miere. Deci eu nu primesc nici valoarea unui kg de miere”, a precizat Dumitru Gârjoabã, un alt apicultor, care s-a trezit, prin iunie, cu stupii distrusi de un urs, pe Sãlãtruc.
Pe fiecare stup omul spune cã scoate cam 10 kg de miere de salcâm, pe care o vinde cu 30 de lei kilogramul, iar aceasta era doar paguba produsã de faptul cã nu mai vinde mierea. Oamenii, însã, investesc în familiile pe care le cresc, în mãtcile selectionate în timp ce singura solutie rãmâne tot la mâna lor.
Toti apeleazã la autoritãti, jandarmii vin, fac pazã si, atunci când captureazã animalul, reusesc sã îl relocheze, însã, de cele mai multe ori nu sunt prinsi.
„Am avut si anul trecut experientã, iar unul dintre ursi a fost relocat în zona Defileului Jiului, la Polatiste. Am anuntat atunci autoritãtile, vânãtorii si l-au capturat si l-au relocat. Acum sper sã nu mai vinã, cã am pus gard electric si, cel putin de când l-am montat, nu i-am mai vãzut prezenta în zonã”, ne-a spus Benoni Ianc.
Situatia se repetã an de an, iarna sau vara si ursii coboarã pânã în zonele locuite în cãutarea hranei. Stupii sunt principala lor atractie si oamenii nu pot decât sã îsi pãzeascã albinele. Cei care sunt pãgubiti, dupã ce observã cum sunt luati în râs când vine vorba de despãgubiri, îsi cautã dreptatea în instantã, în timp ce ursii revin si la alti apicultori.
Pe la finele anului trecut, pãdurarii sustineau cã, în România, sunt vreo 11.000 de exemplare de ursi bruni, iar relocarea lor este dificil de realizat. Apicustorii vorbesc pe forumuri despre mãsuri proprii de protectie, iar una dintre cele la care recurg este împrejmuirea stupinei cu gard electrificat la tensiune medie. Altfel, rãmân doar cu pagube cu 18 lei despãgubire pe un stup de 15.000 de albine si o matcã selectionatã de un institut apicol.
Diana Mitrache