Ursii coboarã iar la apicultori. Statul îsi bate joc de ei

Periodic, în zona Vãii Jiului, apicultorii se trezesc cu ursii care le fac pagube de mii de lei. Statul îi despãgubeste cu 12 pânã la 18 lei, pentru fiecare stup, iar sãlbãticiunile vin cu regularitate, fortându-i pe oameni sã îsi punã garduri electrificate, aceasta fiind singura solutie.
La finele sãptãmânii trecute, timp de 3 zile, un urs a coborât din Pasul Vâlcan  într-o stupinã de pe lângã telegondola din Vulcan si a distrus mai multi stupi. Crescãtorul spune cã avea stupi cu miere, dar si stupi  în care se formau noi  generatii de albine si cã acolo ursul a dat atacul trei nopti la rând. „S-a întâmplat si anul trecut si vãd cã se repetã si în acest an. A plecat în cãutare de hranã si a gãsit stupina si s-a alimentat de aici. Financiar nu am calculat, dar e o pagubã de vreo 1.500 – 2.000 de lei, cam asa. Am  pierdut mai mult acele regine, mãtcile, unele selectionate, pe care le-am  achizitionat  de la Institutul apicol din Bucuresti, care au început sã depunã  puiet si urma sã iasã albinele culegãtoare, pentru sezonul de cules din toamnã si asta e paguba noastrã cea mai mare. Nu mai putem reface puietul în câteva luni”,  spune Benoni Ianc, apicultorul care a gãsit ursul în propria gospodãrie.
Paguba este una uriasã si omul, dupã ce a filmat sãlbãticiunea de mai multe ori, cu o camerã de supraveghere, si-a luat mãsuri de precautie si si-a înconjurat stupii cu un gard electrificat, la tensiune medie, care a alungat temporar ursii.
„Dupã  discutiile pe care le-am avut cu colegii din tarã, pe forumurile apicole, spuneau cã si ei practicã si ei acest sistem de protectie cu gard electrificat”, a spus omul.

Nu este singurul care a pãtit asa ceva. Domnul Gârjoabã, un alt apicultor din Petrosani, a avut, la rândul sãu, pagube uriase. Acum a pus si el gard electrificat, pentru cã paguba este mare si omul s-a adresat instantei de judecatã. Asta, pentru cã statul îi dã o sumã infimã, drept despãgubire. „A venit si la gardul electric, a luat contact cu el si de atunci nu a mai trecut pe la noi, dar problema este cã nu ne despãgubesc. Am calculat si despãgubirea lor este de 18 lei pentru un stup. Atât valoreazã stupul, cutia plus albinele. În mod normal, un stup, fãrã cutie, pe 10 rame, este în jur de 810 lei minim.  Este 20 de lei 1 kg de miere. Deci eu nu primesc nici valoarea unui kg de miere”, a precizat Dumitru Gârjoabã, un alt  apicultor, care s-a trezit, prin iunie, cu stupii distrusi de un urs, pe Sãlãtruc.
Pe fiecare stup omul spune cã scoate cam 10 kg de miere de salcâm, pe care o vinde cu 30 de lei kilogramul, iar aceasta era doar paguba produsã de faptul cã nu mai  vinde mierea.  Oamenii, însã, investesc în familiile pe care le cresc, în mãtcile selectionate în timp ce singura solutie rãmâne tot la mâna lor.
Toti apeleazã la autoritãti, jandarmii vin, fac pazã si, atunci când captureazã animalul, reusesc sã îl relocheze, însã, de cele mai multe ori nu sunt prinsi.
„Am avut si anul trecut experientã, iar unul dintre ursi a fost relocat în zona Defileului Jiului, la Polatiste. Am anuntat atunci autoritãtile, vânãtorii si l-au capturat si l-au relocat. Acum sper sã nu mai vinã, cã am pus gard electric si, cel putin de când l-am montat, nu i-am mai vãzut prezenta în zonã”, ne-a spus Benoni Ianc.
Situatia se repetã an de an, iarna sau vara si ursii coboarã pânã în zonele locuite în cãutarea hranei. Stupii sunt principala lor atractie si oamenii nu pot decât sã îsi pãzeascã albinele. Cei care sunt pãgubiti, dupã ce observã cum sunt luati în râs când vine vorba de despãgubiri, îsi cautã  dreptatea în instantã, în timp ce ursii revin si la alti apicultori.
Pe la finele anului trecut, pãdurarii sustineau cã, în România, sunt vreo 11.000 de exemplare de ursi bruni, iar relocarea lor este dificil de realizat. Apicustorii vorbesc pe forumuri despre mãsuri proprii de protectie, iar una dintre cele la care recurg este împrejmuirea stupinei cu gard electrificat la tensiune medie. Altfel, rãmân doar cu pagube cu 18 lei despãgubire pe un stup de 15.000 de albine si o matcã selectionatã de un institut apicol.
Diana Mitrache

9 comentarii la „Ursii coboarã iar la apicultori. Statul îsi bate joc de ei

 • 11 iulie 2019 la 19:26
  Permalink

  oameni buni cereti despagubire asociatilor care protejeaza ursii nu la stat ca statul nu primeste bani cum primesc aceste ONG -uri acolo se invart sume uriase ptr asa zisa protectie a ursilor,ei sunt vinovati daca ursul coboara in proprietatea privata a omului si ei trebuie sa va despagubeasca ptr ca ei primesc milioane de euro ptr protejarea lor

 • 12 iulie 2019 la 08:18
  Permalink

  cand te apuci de treburi de astea te cam risti asa ca ….. scrieti cu un marker pe stup pretul mierii si vedeti ca si ursi fug nu numai oamenii din piata

 • 12 iulie 2019 la 12:50
  Permalink

  Omul a distrus mediul si habitatul ursului. Normal ca ursul coboara dupa mancare daca s-au taiat padurile. Votati Johannis la urmatoarele alegeri si Schweighofer va vea grija sa va taie toate padurile.
  S-au barbierit efectiv muntii de catre aceasta firma si poporul tace. Votati plavanul in continuare.

 • 12 iulie 2019 la 20:46
  Permalink

  bine spus jenny, sustin ceea ce spui…..

 • 13 iulie 2019 la 09:19
  Permalink

  Ba zdreamata PSD-ista sa-ti improspatez memoria!
  Aminteste-ti Jenny Vagin, cati munti au barbierit PSD-deii in perioada Tovarasului ILiescu si dupa aia mai vorbim clitoris.
  Ajunsese Moldova sub ape din cauza defrisarilor necontrolate in perioada lui
  Tov ILiescu. Asta nu iti amintesti pizda ?!
  T’uva in gura de psd-isti beliti, ati ingropat in cacat Romania !
  Toti sunt vinovati din tara asta numai voi PSD-istii sunteti cei mai cinstiti.
  Ma zdremtelor PSD-iste ati praduita, violat si cacat pe tara asta, exact cum ati vrut voi. Toate putorile comuniste din esalonul 2 a lui Ceausescu au ajuns pe functii importante dupa 1989, dupa care a urmat marele jaf la nivel national in grup organizat. FSN, PDSR, PSD, toate sub obladuirea tovarasului ILiescu.
  Cat de curand o sa se termine si cu jegul asta de partid de puscariasi, putori si analfabeti functionali ajunsi la conducerea Romaniei.
  T’uva in gura de neam de comunisti penali si putori ordinare.
  Uitati-va numai in Valea Jului, cele mai de cacat orase, Petrila, Vulcan, Lupeni, Uricani, sunt conduse de ani de zile de zdrentele si imputiciuni PSD-iste.
  Ati scos tara din noroaie si ati bagat-o in cacat, dupa cum spunea o clasica tampita inca in viata, a PSD-ului.
  Deci ramane cum am stabilit!
  SUNTETI UN PARTID DE CACAT, PENALI, PUTORI
  SI ANALFABETI FUNCTIONALI .
  Mai discutam dupa 10 August 2019!

 • 13 iulie 2019 la 20:17
  Permalink

  Nea Titi,calmeaza-te!Subiectul articolului este altul!Dar,ca tot veni vorba,iti dau o veste trista:indiferent de culoarea politica a celor care conduc in Romania,tu,cetateanul Titi,esti pentru ei o fiinta fara nicio valoare!Incearca sa intelegi,nu te mai lasa manipulat!Si inca ceva: ,,zdreanta”,nu ,,zdreamta”!Cu asemenea maltratari ale limbii romane este clar ca esti PSD-IST!

 • 14 iulie 2019 la 09:53
  Permalink

  Rugam pe administratorii acestui site sa nu mai permita injuraturi jigniri si amenintari. Ar trebui depstati acei care fac asemenea lucruri de catre organele indreptatite si trase la raspundere. Cei care se simt jigniti si amenintati pot face plangeri penale si acei care posteaza asemenea injurii pot fi trasi la raspunere. Numai un frustrat cu probleme psihice poate sa aduca asemenea jigniri si amenintari. Numai o minte bolnava poate sa se ascunda in spatele unui IP care de fapt este publici sa jigneasca in asemenea hal. Cei care propaga violenta, injuraturi si jigniri in mediul on-line trebuie depistati si trasi la raspundere sa vedem daca si in fata organelor statului mai sunt asa curajosi si cum motiveaza asemenea comportament. Nu este vorba de politic ci de niste personaje care trebuie scoase la iveala. Oricum in cazul unei sesizari administratorul site-ului este obligat sa furnizeze organelor de ancheta adresa IP a acelor care propaga asemenea amenintari si jigniri. In concluzie nu trebuie sa ne fie teama sa ne exprimam o parere dar in limitele bunui simt. A fost prins el Mazare in Madagascar daramite un frustrat care se ascunde in spatele unui IP.

 • 14 iulie 2019 la 11:54
  Permalink

  Cu IP-ul este problematic. IP-ul dinamic este fenomenal. Spre deosebire de cel static cel dinamic se schimba mereu. De fiecare data ai al IP…deci alta identitate!

  Cat priveste identificarea….aveti cumva impresia ca Politia sau Procuratura nu are alte cazuri (violuri crime, talharii etc) decat sa identifice pe unul care injura pe saitul unui ziar?

  Daaa….daca ar profera amenintari cu moartea, amenintari teroriste etc , atunci da…

  Dar pentru injuraturi??? Aici mai este vorba si despre libertatea de expresie! Si de inviolabilitatea corespindentei, si de..si de…Apropo: ce a patit cel care si-a inmatriculat masina cu MUIE PSD? NIMIC!
  Prin urmare…

  E greu sa faci cuiva probleme pentru ca injura la ziar! Se exprima liber fiecare cum poate!

 • 14 iulie 2019 la 17:29
  Permalink

  omul spune adevarul; unde s-a maî pomenit ca partidul aflat la putere sa-si bage in puscarie liderul ? in ce tara se mai intampla ca partidul aflat la putere sa-si bage rand pe rand membri de partid in puscarie? ati vazut pe vremea pdl-ului ce s-a intamplat este cumva udrea s-au basescu la puscarie? nuuuu ,deci psd este un partid slab chiar f slab asemanator unui padoc de caini unde se mananca caine pe caine de foame

Comentariile sunt închise.