Ministerul Mediului a anuntat cã doreste sã aprobe împuscarea a 140 de ursi si 94 de lupi. Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de OM pentru aprobarea nivelului de interventie în cazul speciilor de urs si lup, în interesul sãnãtãtii si securitãtii populatiei si în scopul prevenirii unor daune importante.
“Prezentul proiect de ordin a fost elaborat având în vedere numeroasele adrese si sesizãri prin care au fost semnalate atacuri si conflicte între carnivore mari si om si luând în calcul necesitatea evitãrii producerii unor evenimente care sã punã în pericol sãnãtatea si securitatea publicã sau sã producã diverse pagube. Autoritatea publicã centralã pentru protectia mediului acordã derogãri, cu conditia sã nu existe o alternativã acceptabilã, iar mãsurile derogatorii sã nu fie în detrimentul mentinerii populatiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilã în arealul lor natural si numai în anumite situatii. Derogãrile nu se acordã dacã existã riscul ca acestea sã aibã un impact negativ semnificativ de ordin calitativ sau cantitativ asupra populatiei care face obiectul derogãrii. Conservarea durabilã a habitatelor naturale si a speciilor de carnivore mari, în conformitate cu prevederile Directivei “Habitate”, este o prioritate majorã în strategia autoritãtii publice centrale pentru protectia mediului, iar în acest context sunt necesare o serie de mãsuri concrete”, aratã Ministerul Mediului.
Potrivit ministerului, pentru aprobarea nivelului de interventie în cazul speciilor de urs si lup, în interesul sãnãtãtii si securitãtii populatiei si în scopul prevenirii unor daune importante, au fost capturate în vederea relocãrii un numãr de 27 de exemplare din specia urs, iar 105 exemplare au recoltate. Pentru specia lup au fost emise avize de derogare pentru recoltarea unui numãr de 11 exemplare din care au fost recoltate 5 exemplare.
Speriati de ursii care coboarã pânã lângã blocurile de locuinte
Locuitorii cartierului Aeroport din Petrosani spun cã ursii au ajuns pânã aproape de locuintele lor iar când se vor obisnui sã se hrãneascã cu resturile din containere, va mai fi doar un pas pânã sã fie atacati.
Ultima prezentã a ursului a fost semnalatã saptãmâna trecutã de cãtre un localnic din sudul municipiului. Omul culegea plante medicinale si a vãzut mamiferul fugit dupã ce l-a simtit. Locuitorii cartierului se tem cã ursii îsi vor face curaj si vor ajunge sã se hrãneascã cu resturile din containerele din apropiere. Zilele trecute un alt urs a fãcut pagube tot în zona respectivã, dupã ce a distrus mai multi stupi în cãutarea mierii. Nu este pentru prima datã cã animalele coboarã zona populatã a Petrosaniului. În zona cãtunului Dâlja, Statia CFR Livezeni dar si pe partea cu Slãtinioara, oamenii sunt în alertã. În urmã cu câtiva ani, un miner din municipiul Petrosani, aflat la o stânã de la poalele Parângului, situatã în zona Sasa, a fost atacat de un urs si a scãpat cu viatã doar datoritã câinilor. Ursul l-a zgâriat pe fatã si pe mâini cu ghearele si aproape i-a smuls buza de jos.
Cosmin BACIU
Maximilian Gânju