Sute de oameni au rãmas someri dupã oprirea lucrãrilor din Defileul Jiului

Sute de oameni au rãmas someri dupã oprirea lucrãrilor din Defileul Jiului. Odatã sistate lucrãrile de amenajare hidroenergeticã a râului Jiu sute de angajati ai firmelor implicate în proiect au rãmas someri. Hidroelectrica face demersuri pentru reluarea lucrãrilor. Sunt invocate o serie de motive în acest caz.
Amenajarea hidroenergeticã a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti este un proiect de investitie aprobat de Guvernul României prin HG nr. 10/2003 – hotãrârea privind aprobarea indicatorilor  tehnico-economici si HG nr. 1297/2006 privind declararea utilitãtii publice pentru lucrarea de interes national. Data începerii lucrãrilor la acest proiect a fost 5 aprilie 2004, conform Ordinului nr. 4394 din 3 martie 2004, anterior înfiintãrii Parcului National Defileul Jiului si a sitului Natura 2000.  Toate actele de reglementare care au grevat promovarea si realizarea acestui obiectiv de investitie au fost obtinute cu respectarea dispozitiilor legale si cu plata taxelor aferente. La data de 14.12.2017, Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul nr. 10058/3/2017, a deciziei civile nr. 5378, a decis anularea Autorizatiei de construire nr. 7 din 2016 emisã de Consiliul Judetean Hunedoara. La data emiterii Hotãrârii Curtii de Apel stadiul de realizare a obiectivului, în procent global, pentru lucrãrile de constructie este de 88%, iar pentru lucrãrile de montaj mecanic si electric sunt realizate în procent de 74%.
„Datã fiind solutia Curtii de Apel Bucuresti, Hidroelectrica a informat liderul executantului, SC Romelectro SÃ Bucuresti despre anularea autorizatiilor de construire si a dispus sistarea lucrãrilor de executie a AHE  a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti. Începând cu data comunicãrii sistãrii lucrãrilor de executie, în cadrul  proiectului nu s-au mai desfãsurat lucrãri de  constructie/conservare la acest obiectiv. Datã fiind situatia exceptionalã apãrutã ca urmare a anulãrii Autorizatiilor de construire, a implicatiilor acestei hotãrâri: financiare – cheltuieli realizate pentru acest obiectiv si importanta finalizãrii  acestuia; sociale – 400 de oameni, angajati ai firmelor implicate în derularea lucrãrilor (…) au fost trimisi, în prag de iarnã, în somaj; precum si faptul cã nu a mai existat un precedent, conducerea Hidroelectricã a organizat o întâlnire cu organele decizionale implicate în derularea acestui obiectiv de investitii pentru a  stabili actiunile ce trebuie întreprinse. Ca urmare a acesti întâlniri, s-a  elaborat un plan de  actiuni necesare pentru deblocarea situatiei, care are ca obiect douã etape principale”, aratã Ministerul Energiei.
Potrivit ministerului, într-o primã etapã, vor fi executate lucrãri de punere în sigurantã în vederea evitãrii pericolelor iminente cauzate de factori naturali (inundatii în urma viiturilor, alunecãri de teren, tasãri si/sau prãbusiri de teren) sau antropice (explozii, incendii sau alte incidente tehnice).
“Au fost identificate lucrãrile de punere în sigurantã, au fost obtinute Certificatele de Urbanism aferente lucrãrilor de pe teritoriul judetului Gorj si certificatul de urbanism aferent lucrãrilor de pe teritoriul judetului Hunedoara. Hidroelectrica a notificat în repetate rânduri CJ Gorj si Primãria Aninoasa solicitând urgentarea  emiterii autorizatiilor de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã ce trebuie executate în regim de urgentã si deoarece nu s-a primit un rãspuns favorabil Hidroelectrica a formulat cãtre Primãria Aninoasa Cererea de urgentare privind  eliberarea în regim de urgentã a autorizatiei de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã ce trebuie executate pe  teritoriul judetului Hunedoara si a formulat cãtre CJ Gorj plângere împotriva tergiversãrii eliberãrii autorizatiei de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã ce trebuie executate pe  teritoriul judetului Gorj. Au fost depuse notificãri la APM Gorj si APM Hunedoara, care au emis deciziile initiale de încadrare”, mai aratã ministerul.
În conformitate cu  cerintele din deciziile initiale de încadrare, Hidroelectrica a depus la ANPM Bucuresti memoriul privind lucrãrile de punere în sigurantã în vederea obtinerii actului de reglementare privind protectia mediului pe baza cãruia vor fi emise (în regim de urgentã) autorizatiile de construire pentru aceste lucrãri. Hidroelectrica a negociat cu proiectantul ISCE  oferta pentru elaborarea proiectelor având ca obiect executarea lucrãrilor de construire (PAC), în vederea obtinerii autorizatiilor de construire.
Totodatã, s-au fãcut demersuri pentru obtinerea  Autorizatiilor de Construire pentru lucrãrile rest de executat în vederea finalizãrii restului de investitii.  A fost obtinut certificatul de urbanism aferent lucrãrilor ce se executã pe teritoriul judetului Gorj.  Având în vedere  cã prin acest certificat de urbanism s-a solicitat reobtinerea avizelor si acordurilor obtinute initial care erau valabile pe toatã perioada executiei proiectului, au fost, de asemenea, solicitate avize si acorduri suplimentare, Hidroelectrica a depus Plângere prealabilã prin care solicitã reexaminarea Certificatului de urbanism în sensul eliminãrii din cuprinsul sãu a tuturor cerintelor impuse cu exceptia celor referitoare la revizuirea actelor de reglementare privind  protectia mediului  conform Deciziei nr. 5378/217 pronuntatã de Curtea de Apel Bucuresti.  A fost depusã la Consiliul Judetean Hunedoara  documentatia privind obtinerea certificatului de urbanism pentru lucrãrile ce se executã în continuare pe teritoriul judetului Hunedoara. Consiliul Judetean Hunedoara nu a emis în termenul legal Certificatul de urbanism solicitat. A fost depusã Notificarea la Agentia de Protectia Mediului Gorj care a emis decizia etapei de încadrare initialã prin care se hotãrãste  necesitatea declansãrii procedurii de evaluare a impactului asupra  mediului si de evaluare adecvatã pentru proiectul AHE a râului Jiu pe  sectorul Livezeni-Bumbesti. Este în curs de elaborare Memoriul de prezentare ce va fi depus la Agentia de Protectie a Mediului Gorj.
“Având în vedere strategia energeticã a României, faptul cã indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investitii au fost aprobati în HG nr. 10/2003, prin HG 1297/2006 acesta fiind declarat obiectiv de utilitate publicã si de interes national si tinând cont de faptul cã gradul de realizare este de circa 85%, Hidroelectruca va face toate demersurile legale necesare pentru reluarea lucrãrilor în conditiile legii si punerea în functiune a obiectivelor din Defileul Jiului”, mai aratã ministerul. Prin producerea efectelor Hotãrârii Curtii de Apel Bucuresti, Sistemul Energetic National vã fi privat de un aport de 259 GWh/an, (aproximativ 50% din productia UHE Tg-Jiu) ce urmau a fi produsi începând cu anul 2018, în conditiile în care investitiile în noi capacitãti de producere a energiei electrice sunt destul de reduse în România.
Cosmin BACIU

Advertisements

22 de comentarii la „Sute de oameni au rãmas someri dupã oprirea lucrãrilor din Defileul Jiului

 • 15 mai 2019 la 20:15
  Permalink

  Sa reanceapa lucrarile , sunt bani nostri publici si vrem energie electrica de la noi din tara nu din strainatate care vor scumpi cand nu vom mai avea noi in tara producatori de energie electrica .

 • 15 mai 2019 la 20:34
  Permalink

  Fundatiile de „protectie a mediului” (de sabotare a intereselor economice ale Romaniei) patronate de domnul Soros sunt autorul blocarii finalizarii acestui obiectiv economic care este inclus in strategia energetica nationala. 259 GWh/an este o cantitate de energie electrica suficienta sa alimenteze toate apartamentele din municipiul Petrosani si municipiul Vulcan timp de 1 an.

 • 15 mai 2019 la 20:48
  Permalink

  Ba tampitule, noi ca si tara suntem producatori de energie electrica si daca nu stiai chiar si vindem curent la altii. Cat de tembel poti sa fi in 2019 sa nu stii ca noi ca si tara nu importam energie electrica in mod normal dar, in urma conducerii dezastruoase a PSD Dragnea, am ajuns in situatia imbecila de-a cumpara energie electrica in 2018.
  Pupati in cur PSD-ul si Ordonanta Teodorovici, ba !
  ………………………………………
  Romania importa, sambata seara la ora 18:15, un nivel record istoric de energie electrica, cu 31 de MW peste recordul precedent, de 1903 MW.

  Acest record a fost inregistrat pe 20 decembrie 2018, imediat dupa adoptarea controversatei Ordonante de Urgenta 114 sau asa numita Ordonanta Teodorovici.
  ………………………………………
  PS: Ba catastrofa civica ! O arie naturala protejata prin lege, nu poate fi distrusa si batjocorita de o haita de penali, sub nici o forma.
  In ori ce tara civilizata, daca se facea cea ce au facut pe Jiu, se lasa urgent cu foarte multi ani de puscarie, fara drept de apel.

 • 15 mai 2019 la 21:42
  Permalink

  Sa continuie lucrarile !

 • 15 mai 2019 la 23:03
  Permalink

  Si ce facem cu lucrarile executate pana acum?????Le dinamitam?Cum se poate aduce relieful la starea initiala?

 • 16 mai 2019 la 05:28
  Permalink

  foarte bine documentat, al 2 lea comentariu ,energia electrica pentru populatie nu sa scumpit asemenea gaz metan vandut populatie .Cine a dat ok la lucrari fara a avea ceea mai mica autorizatie de constructie din ambele judete DIRECT LA PUSCARIE.
  Exemplu concret la MAGIC CAMP AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE PLUS RESTUL DE AUTORIZATII SAU DAT DUPA APROAPE 10 LUNI SI ERA VORBA DE O CASA CU 2 NIVELURI SI PUNEAU OAMENI INTREBARI DE CE NU INAINTEAZA LUCRARILE CA SAU STRINS IN 3 LUNI PESTE 200.000 DE EURO .ASA CA HAI LA PUSCARIE CA LUNI IL ADUC PE MAZARE TOCMAI DIN MADAGASCAR .

 • 16 mai 2019 la 06:06
  Permalink

  Unde a fost celebra si sfanta justitie, dna-ul cel sfant si neprihanitele ong-uri cand s-au taiat si se taie padurile de tot felul de firme gen Schweighofer si de mafia padurilor? De ce nu mergeti unde se taie padurile sa vo luati pe cocoasa de la mafia padurilor si de la taietorii de lemne? Unde a fost justitia cand au fost otraviti ministri de catre mafia padurilor? Asa ca astia cu mediul plecati si lasati-ne in pace, nu sunteti decat niste aparatori ai intereselor antiromanesti. Iar statul are obligatia de a apara interesele Romaniei si banul public si de a relua lucrarile. Iar cu mafia ….la puscarie. Trebuie ca acest popor sa se trezeasca si sa ia taurul de coarne. Stopati interesele straine care vor distrugerea Romaniei!!!!!

 • 16 mai 2019 la 06:09
  Permalink

  Haideti sa vedem cine alimenteaza conturile ONG-urilor care au cerut oprirea acestor lucrari si sa le facem publice. Cerem organelor statului sa verifice din punct de vedere financiar aceste ong-uri si cine le finanteaza. Surprize, surprize!!!

 • 16 mai 2019 la 06:12
  Permalink

  Justitia apara interesele economice straine? Hopa! Ia sa vedem noi cum au crescut cifrele in conturile judecatorilor care au dat aceasta hotarare. Cereti sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie sa ancheteze acest dosar.

 • 16 mai 2019 la 07:47
  Permalink

  Legea este foarte clara. Betoanele scarboase ale Hidroelectricii, din parcul national, din moment ce au fost plasate prin distrugerea unor habitate protejate, reprezinta daune de mediu si trebuie eliminate, pe cheltuiala infractorilor care le-au plasat. Dar avem cele mai corupte autoritati de mediu din lume, de aceea poluarea solida a Hidroelectricii inca ne zgarie retina in Defileu. In alta ordine de idei, cum nimeni nu poate fi asa de redus incat sa militeze din senin pentru distrugerea parcului national, cum plateste o companie publica acesti postaci de pe-aici?

 • 16 mai 2019 la 08:29
  Permalink

  Jeane, s-au f?cut eliber?ri înainte de termen la Zam? Justi?ia a fost îngenunchiat? de idolul t?u, cariatul! Interese mai str?ine de România ca ale tale nu exist?! Dobitocule!

 • 16 mai 2019 la 08:47
  Permalink

  Obligati prin lege sa readuca la forma initial zona distruza, dupa care multa puscarie.
  Acest lucru este perfect normal in ori ce tara civilizata, nu condusa de cimpanzei penali gen PSD Dragnea,
  Democratia vine si cu reguli la pachet. Nu te poti caca in mijocul magazinului,
  la usa vecinului sau pisa de la balcon pe trecatori dupa care spui ca iti scoti autorizatie luna viitoare.
  Amintiti-va cei care ieseati pe vremuri la iarba verde pe Jiet, ce au facut niste gunoaie de oameni cu debitul apei jietului.
  Dintr-un rau frumos, l-au transformat intr-un fir de apa.
  Romanasi de-ai nostrii de partid ! Foamea de bani si imbogatiti peste noapte ajutati de corul prostilor din vale !
  Jiet, locul unde apele dispar https://cronicavj.ro/wp/?p=13902

  Si acolo tot Soros este de vina tampitilor ???
  Ba PSD-istilor, de tampiti ce sunteti ati ajuns sa va furati basca singuri, dupa care tipati ca Soros este de vina.
  Toti sunt de vina in ultimi 15 ani de conducere PSD, numai PSD-ul este imaculat.
  Ati ingropat Romania ca la carte ba cacatilor cu analfabetii vostri.

  PS: Zona Pestera Bolii, va mai amintiti in ce hal ajunsese din cauza ignorantei, imbecilitatii si prostiei oamenilor. Acum va place sa mergeti la concerte si expozitie organizate intr-un mediu total natural si ingrijit ???
  Chiar va mandriti cu Pestera Bolii !
  Deversarile de pe vremuri in raul Jiu, cand apa era neagra si plina de ulei. Acum va place jiul, cacatilor ?
  Cat de tampit poti sa fi, sa-ti tai crac de sub picioare, iar dupa ce cazi in cap,
  cu un sfert de gura si un dinte ramas, sa spui ca Soros este de vina.

 • 16 mai 2019 la 10:25
  Permalink

  Alupigus se vede clar ca esti bine platit de haita sorosista,dar eu iti dau de ales s-au mai bine spus ce preferi? copii tai sa creasca mutanti fara aer curat si sa inchida termocentralele s-au mai bine preferi sa inchida hidrocentralele si copii tai sa creasca mutanti…. alege

 • 16 mai 2019 la 11:22
  Permalink

  Jane…esti tu alfa si omega,tu-ti crucea ma-tii ? Tu esti punctul de reper si barometrul la ce tre sa ne placa sau nu ? Sa ma pis in borcanul tau de mustar. Sesizez urme de lab? recenta asupra ta ….TU NU ESTI NATURAL ! Nici tu nici prostu’ ala de-si zice cetateni sau muistul ala cu investitiile la vulcan si livezeni.

 • 16 mai 2019 la 11:53
  Permalink

  ?i-a sp?lat A3 creierul de cimpanzeu! Vorbe?ti de strategii energetice de zici c? vorbe?ti despre kilu’ de sl?nin?. E arie protejata ce nu în?elegi din asta,Jiul superior e singurul râu care a r?mas neatins pân? acum desteapt-o. Crezi c?-?i da psd-ul gratis energie electric? daca termina gunoiul asta de lucrare?! Milogilor,a?tepta?i gratis tot dar nu da?i nimic înapoi . In loc sa va plimba?i copiii printr-un parc natural o s?-i plimba?i pe betoane ?i ?evi sau o sa-i duce-?i la „zilele ora?ului” s? se cultive .

 • 16 mai 2019 la 11:56
  Permalink

  Viorel este foarte documentat :))) a lins televizorul seara de seara pe A3 desigur

 • 16 mai 2019 la 12:45
  Permalink

  Ma prostu familiei PSD-iste, de Eoliene ai auzit ?

 • 16 mai 2019 la 13:32
  Permalink

  Ba pula ce este asa greu de inteles ???
  !!! Este arie naturala protejata prin lege.
  Acolo nu ai voie sa construiesti nimic prostule. PUCT !
  Daca prin lege se specifica clar ca nu poti circula cu masina pe linia de cale ferata, tu ce faci ? O iei pe linia ferata ca asa vrea curu tau sa conduca masina.
  Legile sunt facute sa fie respectate de toata lumea, nu calcate in picioare cum face gunoiul ala puscarias de Dragnea si guvenul PSD de penali.
  Pula mea de prosti, parca aveti numai cacat in cap, ba !

 • 16 mai 2019 la 14:01
  Permalink

  Muie PSD va dau gratis ba !
  Soros mi-a platit doar Rottweiler sa iasa la miting.
  Un sac de Chappi.
  Chiar daca a mancat bataie de la jandarmi anul trecut pe 10 August de i-a sarit zgarda de la gat, pe motiv ca lingea prin botnita o inghetata cazuta pe jos, promite ca se duce si anual asta.
  Acum merge de placere. Nu isi mai ia botnita cu el ca anul trecut. Are doar o zgarda noua din piele cumparata de pe net, cu insciptia MUIE PSD.
  Sa-l vad pe ala care vrea sa i-o dea jos de la gat.
  .

 • 16 mai 2019 la 21:59
  Permalink

  Ba PSD-istilor, mergeti si secati rauri la voi in Teleorman, clar? Cum mama voastra de scursuri v-a trecut prin minte sa secati tocmai Jiul, cel mai fain rau? Si cum naiba de va plac numai infractiunile? Sunteti cea mai dubioasa specie sub-umana.

 • 17 mai 2019 la 04:25
  Permalink

  Jos cu microhidrocentrala de pe defileu ! .Sa se investeasca in intretinerea si modernizarea hidrocentralelor deja existente !. Ceausescu a construit si ne-a lasat mostenire un sistem energetic avand capacitatea sa acopere necesarul de energie electrica fara ca Romania sa fie nevoita sa importe ….E adevarat ca in prezent…producerea energiei electrice bazata pe resurse conventionale precum carbunii…este depasita . Dar vom avea gaz lichefiat in loc de carbune …conducta BRUA va trece pe langa termo Paroseni . Iar inchiderea exploatarilor miniere si „decarbonarea ” nu impune si distrugerea unor areale naturale de o frumusete unica protejate prin lege. Nimic nu justifica necesitatea acelei microhidrocentrale intr-un Parc National ! ; E mai mare daraua decat ocaua ! . Si-apoi mai vrem si dezvoltarea turismului…

 • 17 mai 2019 la 17:24
  Permalink

  Stupid people bine a zis Brucan…taie Milu tot Retezatul si nu mai spune nimeni nimic

Comentariile sunt închise.