Sute de oameni au rãmas someri dupã oprirea lucrãrilor din Defileul Jiului. Odatã sistate lucrãrile de amenajare hidroenergeticã a râului Jiu sute de angajati ai firmelor implicate în proiect au rãmas someri. Hidroelectrica face demersuri pentru reluarea lucrãrilor. Sunt invocate o serie de motive în acest caz.
Amenajarea hidroenergeticã a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti este un proiect de investitie aprobat de Guvernul României prin HG nr. 10/2003 – hotãrârea privind aprobarea indicatorilor  tehnico-economici si HG nr. 1297/2006 privind declararea utilitãtii publice pentru lucrarea de interes national. Data începerii lucrãrilor la acest proiect a fost 5 aprilie 2004, conform Ordinului nr. 4394 din 3 martie 2004, anterior înfiintãrii Parcului National Defileul Jiului si a sitului Natura 2000.  Toate actele de reglementare care au grevat promovarea si realizarea acestui obiectiv de investitie au fost obtinute cu respectarea dispozitiilor legale si cu plata taxelor aferente. La data de 14.12.2017, Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul nr. 10058/3/2017, a deciziei civile nr. 5378, a decis anularea Autorizatiei de construire nr. 7 din 2016 emisã de Consiliul Judetean Hunedoara. La data emiterii Hotãrârii Curtii de Apel stadiul de realizare a obiectivului, în procent global, pentru lucrãrile de constructie este de 88%, iar pentru lucrãrile de montaj mecanic si electric sunt realizate în procent de 74%.
„Datã fiind solutia Curtii de Apel Bucuresti, Hidroelectrica a informat liderul executantului, SC Romelectro SÃ Bucuresti despre anularea autorizatiilor de construire si a dispus sistarea lucrãrilor de executie a AHE  a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti. Începând cu data comunicãrii sistãrii lucrãrilor de executie, în cadrul  proiectului nu s-au mai desfãsurat lucrãri de  constructie/conservare la acest obiectiv. Datã fiind situatia exceptionalã apãrutã ca urmare a anulãrii Autorizatiilor de construire, a implicatiilor acestei hotãrâri: financiare – cheltuieli realizate pentru acest obiectiv si importanta finalizãrii  acestuia; sociale – 400 de oameni, angajati ai firmelor implicate în derularea lucrãrilor (…) au fost trimisi, în prag de iarnã, în somaj; precum si faptul cã nu a mai existat un precedent, conducerea Hidroelectricã a organizat o întâlnire cu organele decizionale implicate în derularea acestui obiectiv de investitii pentru a  stabili actiunile ce trebuie întreprinse. Ca urmare a acesti întâlniri, s-a  elaborat un plan de  actiuni necesare pentru deblocarea situatiei, care are ca obiect douã etape principale”, aratã Ministerul Energiei.
Potrivit ministerului, într-o primã etapã, vor fi executate lucrãri de punere în sigurantã în vederea evitãrii pericolelor iminente cauzate de factori naturali (inundatii în urma viiturilor, alunecãri de teren, tasãri si/sau prãbusiri de teren) sau antropice (explozii, incendii sau alte incidente tehnice).
“Au fost identificate lucrãrile de punere în sigurantã, au fost obtinute Certificatele de Urbanism aferente lucrãrilor de pe teritoriul judetului Gorj si certificatul de urbanism aferent lucrãrilor de pe teritoriul judetului Hunedoara. Hidroelectrica a notificat în repetate rânduri CJ Gorj si Primãria Aninoasa solicitând urgentarea  emiterii autorizatiilor de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã ce trebuie executate în regim de urgentã si deoarece nu s-a primit un rãspuns favorabil Hidroelectrica a formulat cãtre Primãria Aninoasa Cererea de urgentare privind  eliberarea în regim de urgentã a autorizatiei de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã ce trebuie executate pe  teritoriul judetului Hunedoara si a formulat cãtre CJ Gorj plângere împotriva tergiversãrii eliberãrii autorizatiei de construire pentru lucrãrile de punere în sigurantã ce trebuie executate pe  teritoriul judetului Gorj. Au fost depuse notificãri la APM Gorj si APM Hunedoara, care au emis deciziile initiale de încadrare”, mai aratã ministerul.
În conformitate cu  cerintele din deciziile initiale de încadrare, Hidroelectrica a depus la ANPM Bucuresti memoriul privind lucrãrile de punere în sigurantã în vederea obtinerii actului de reglementare privind protectia mediului pe baza cãruia vor fi emise (în regim de urgentã) autorizatiile de construire pentru aceste lucrãri. Hidroelectrica a negociat cu proiectantul ISCE  oferta pentru elaborarea proiectelor având ca obiect executarea lucrãrilor de construire (PAC), în vederea obtinerii autorizatiilor de construire.
Totodatã, s-au fãcut demersuri pentru obtinerea  Autorizatiilor de Construire pentru lucrãrile rest de executat în vederea finalizãrii restului de investitii.  A fost obtinut certificatul de urbanism aferent lucrãrilor ce se executã pe teritoriul judetului Gorj.  Având în vedere  cã prin acest certificat de urbanism s-a solicitat reobtinerea avizelor si acordurilor obtinute initial care erau valabile pe toatã perioada executiei proiectului, au fost, de asemenea, solicitate avize si acorduri suplimentare, Hidroelectrica a depus Plângere prealabilã prin care solicitã reexaminarea Certificatului de urbanism în sensul eliminãrii din cuprinsul sãu a tuturor cerintelor impuse cu exceptia celor referitoare la revizuirea actelor de reglementare privind  protectia mediului  conform Deciziei nr. 5378/217 pronuntatã de Curtea de Apel Bucuresti.  A fost depusã la Consiliul Judetean Hunedoara  documentatia privind obtinerea certificatului de urbanism pentru lucrãrile ce se executã în continuare pe teritoriul judetului Hunedoara. Consiliul Judetean Hunedoara nu a emis în termenul legal Certificatul de urbanism solicitat. A fost depusã Notificarea la Agentia de Protectia Mediului Gorj care a emis decizia etapei de încadrare initialã prin care se hotãrãste  necesitatea declansãrii procedurii de evaluare a impactului asupra  mediului si de evaluare adecvatã pentru proiectul AHE a râului Jiu pe  sectorul Livezeni-Bumbesti. Este în curs de elaborare Memoriul de prezentare ce va fi depus la Agentia de Protectie a Mediului Gorj.
“Având în vedere strategia energeticã a României, faptul cã indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investitii au fost aprobati în HG nr. 10/2003, prin HG 1297/2006 acesta fiind declarat obiectiv de utilitate publicã si de interes national si tinând cont de faptul cã gradul de realizare este de circa 85%, Hidroelectruca va face toate demersurile legale necesare pentru reluarea lucrãrilor în conditiile legii si punerea în functiune a obiectivelor din Defileul Jiului”, mai aratã ministerul. Prin producerea efectelor Hotãrârii Curtii de Apel Bucuresti, Sistemul Energetic National vã fi privat de un aport de 259 GWh/an, (aproximativ 50% din productia UHE Tg-Jiu) ce urmau a fi produsi începând cu anul 2018, în conditiile în care investitiile în noi capacitãti de producere a energiei electrice sunt destul de reduse în România.
Cosmin BACIU