Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România în perioada 29 mai – 2 iunie, pentru a semnala legãtura dintre modul în care producem energie în prezent si  modificarea climei planetei.
Constanta e prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promoveazã solutiile energetice curate si solicitã ambitii mai înalte si actiuni decisive pentru  protejarea climei din partea liderilor europeni.
Oamenii de stiintã au ajuns la un consens si au  dat un nume fenomenelor meteorologice extreme care afecteazã planeta din ce în mai mult: schimbãri  climatice. Politicienii si sectorul de business trebuie sã opreascã orice sprijin pentru combustibilii fosili, principalii agresori ai climei, si sã deschidã calea pentru  energia regenerabilã. Viteza aplicãrii unor mãsuri benefice climei trebuie sã creascã pentru a nu încãlzi planeta cu mai mult de  1,5 grade Celsius. Altfel, schimbãrile vor fi catastrofale si iremediabile.  Generatia viitoare nu va mai avea un viitor!
Sosirea navei Rainbow Warrior în România este un mesaj extrem de puternic. Vasul cãlãtoreste pe oceanele si mãrile Terrei pentru proiecte stiintifice sau pentru a protesta împotriva marilor poluatori. Este o platformã de conectare a celor care cred cã pot si vor sã ajute planeta. Rainbow Warrior e si una dintre cele mai „verzi” nave din lume: foloseste preponderent velele pentru deplasare, nu deverseazã deseuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectã normele etice ale Greenpeace.
Mesajul Rainbow Warrior pentru România: stop cãrbune, folositi energie curatã!
România este încã tributarã energiei pe cãrbune. Desi are potential major pentru folosirea energiei din surse regenerabile (soare, vânt), politicienii români au continuat sã sprijine, chiar si cu pretul penalizãrii de cãtre Comisia Europeanã, productia pe cãrbune, extrem de nocivã pentru mediu si sãnãtate. Europa merge în directia decarbonãrii, astfel încât pânã în 2050 Uniunea sã nu mai producã emisii care sã afecteze clima.
”Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizãrii combustibililor fosili. Mai multe tãri membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cãrbunelui din sectorul energetic. România, din contrã, sprijinã acest sector foarte poluant pentru planetã si sãnãtatea  oamenilor, permitând functionarea termocentralelor care nu respectã normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea productiei de energie pe cãrbune este 2030.”, declarã Alin Tãnase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Eliminarea cãrbunelui din mixul energetic este o prioritate. Aceasta trebuie sã înceapã cu un plan pentru închiderea treptatã a minelor si termocentralelor pe cãrbune, poluante si ineficiente, si cu stabilirea unor mãsuri clare pentru a ajuta zonele dependente de aceastã industrie în declin sã migreze spre alte oportunitãti economice. De asemenea, este nevoie cã România sã foloseascã cu adevãrat potentialul de energie regenerabilã pe care îl are si sã-si încurajeze cetãtenii sã devinã producãtori de energie (prosumatori), prin crearea unui mediu favorabil pentru investitii.
Cãpitanul vasului, o legendã
Sosirea vasului la Constanta coincide si cu ultimul tur pentru cãpitanul Pete Willcox, o legendã a Greenpeace. El a fost cãpitan la bordul primului Rainbow Warrior, scufundat prin detonare de cãtre  serviciile secrete franceze (DGSE) în Noua Zeelandã, în 1985, eveniment ce a declansat un scandal  diplomatic international. În 2013, aflat la bordul unui alt vas al Greenpeace – Arctic Sunrise – Pete Willcox a fost arestat si retinut timp de 2 luni de armata rusã, alãturi de alti 30 de activisti. În anul 2014, cãpitanul Pete a fost premiat de cãtre publicatia britanicã The Guardian pentru munca de o viatã dedicatã mediului. Cãpitanul Pete Willcox a navigat peste 400.000 mile în întreaga carierã.
Programul Rainbow Warrior în România
Vasul va fi ancorat în Constanta timp de 5 zile (29 mai – 2 iunie), perioadã în care vor fi organizate diferite evenimente la bord si în port, lângã navã.
Carla Donciu