UZPR – Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România împlineste 100 de ani si filiala din judetul Hunedoara a decis sã marcheze centenarul presei printr-o actiune civicã.
Au ales 100 de copaci si, sub coordonarea Ocolului Silvic din Râu de Mori, sâmbãta trecutã, au mers la Râusor. Acolo au plantat puietii sub forma cifrei 100, ca sã se vadã, asa cum au sperat ziaristii prezenti, de sus, de foarte sus.
„ Au mai fost actiuni de acest fel, cu 20 si 30 de ani în urmã. Dar trebuie sã vã spun cã puietii sunt sponsorizati de Ocolul Silvic Hateg, terenul este al primãriei Râu de Mori si noi asigurãm asistenta tehnicã. Normal, în 5 ani  se va vedea mai bine cifra 100, care reprezintã cei 100 de ani de la înfiintarea UZPR”, a spus Otto Hebel, seful Ocolului Silvic.
Actiunea i-a mobilizat pe ziaristii hunedoreni, o parte dintre ei, care cred cã nu trebuie doar sã scriem despre defrisãri, ci bine ar fi sã punem mâna sã facem ceva.
„Noi, prin asta, marcãm împlinirea a 100 de ani de la înfiintarea UZPR si, nu întâmplãtor am ales bradul, nu cã ar fi asa peren ca stejarul, dar e vertical, drept, asa cum, în profesiunea noastrã ar trebui sã fim de fiecare datã. Brazii sunt 100, plantati în forma cifrei 100, ca ea sã se poatã vedea de la înãltime, avion, satelit”, a afirmat Nicu Gheorghiu, organizator.
„Este o actiune la care participã un grup compact de jurnalisti si trebuie sã le multumim tuturor celor ce au venit azi, aici. O sã ne simtim si noi bine, pentru cã, peste 100 de ani, nu vom mai fi noi ca sã numãrãm brazii pe care i-am plantat, dar peste 5 ani, cu sigurantã, se vor vedea”, a spus si Nicu Gavrea, jurnalist.

„Vremea a tinut cu noi. Avem  un timp favorabil, o zi de primãvarã frumoasã cu cer senin. Ne temeam sã nu plouã, dar Dumnezeu a  tinut cu noi si suntem bucurosi cã reusim sã ducem la îndeplinire ceea ce ne-am propus. E o zonã extraordinarã si, faptul cã am plantat brazi aici, la poalele Retezatului, nu este întâmplãtor. În jurul nostru vedem multã pãdure, dar sunt si multe goluri, dovadã cã aici se simte nevoia plantãrii brazilor. Noi, jurnalistii, am dat o mânã de ajutor”, Ioan Vasiu, readactor sef Palia Orãstie
„Scriem de multe ori despre pãduri, despre faptul cã se fac despãduriri si se taie ilegal. Ei, acum ar trebui sã dãm  un exemplu. Noi, ziaristii, încercãm sã plantãm si este o infimã parte din ceea ce se poate face, dar cred cã este important pentru cei care ne aud si privesc sã afle cã ne intereseazã si nu doar la modul declarativ, ci si practic. Nu este usor si ne-am convins azi, pe propriile noastre bãsici din palme”, Sorin Blada, corespondentul Agerpres în Hunedoara.
Primarul din Râu de Mori este primul care a lãudat aceastã initiativã si s-a angajat cã, atât cât va putea, va avea grijã ca brazii sã creascã si, la final,  cifra 100 sã fie vãzutã bine de sus. „La împlinirea celor 100 de ani, cred cã este o actiune lãudabilã, în acelasi timp utilã, atâtpentru mediu, cât si  pentru împlinirea celor 100 de ani viitori. Cred cã aici, în mijlocul naturii, într-o atmosferã plãcutã, sã plantezi puieti ce vor rãmâne pânã ce noi nu vom mai fi, este o actiune lãudabilã. Vom semna un parteneriat cu UZPR si vom avea în vedere pe viitor ca plantarea acestor puieti sã fie o reusitã”, a spus, Niculitã Mang, primarul comunei  Râu de Mori.
Diana Mitrache