Salvamontistii care îsi desfãsoarã activitatea în zonele montane din România au salvat, în luna martie, nu mai putin de 503 persoane în urma celor 466 de actiuni la care au fost solicitati sã intervinã, potrivit raportului de activitate întocmit de Asociatia Nationalã a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) si Consiliul Serviciilor Publice Salvamont.
“Luna martie, fiind, încã, o lunã de vârf a sezonului de iarnã, caracterizatã printr-un numãr foarte de turisti pe munte, a impus asigurarea asistenta de salvare montanã la un nivel maxim, zilnic, un numãr de 350 – 500 de salvamontisti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluentã turisticã mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnã, în punctele medicale si de interventie din cca 90 de posturi si baze salvamont. In aceastã perioadã salvamontistii au fost solicitati sã intervinã în 466 actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, actiuni în care au fost salvate 503 persoane. Dintre acestea, 205 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgentã la unitãtile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulantã, 4 persoane elicopterului SMURD, iar 4 victime serviciilor IML.
Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 328 de apeluri prin care anuntau accidente montane, restul apelurilor de urgentã fiind primite si preluate de cãtre salvamontisti prin Serviciul Unic de Urgentã 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii martie s-au primit 1.246 de apeluri prin solicitau informatii despre zona montanã, dintre acestea, 877 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de apeluri fiind fãcute direct structurilor salvamont locale sau judetene”, se aratã în raportul de activitate al salvatorilor montani.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care detin personal pregãtit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montanã, activeazã un numãr de circa 800 de salvatori montani atestati, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajati. Cunoscând specificul si numãrul mare de interventii din sezonul de iarnã, în toate statiunile din tarã ce detin domenii de practicare a sporturilor de iarnã, în bazele, posturile si refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua sã asigure efective necesare de salvatori montani, astfel încât sã se reuseascã interventia cu operativitate în situatia producerii de accidente. Echipele salvamont, singurele structuri care detin competenta legalã, personal pregãtit profesional si atestat pentru a interveni în solutionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgentã 112 si prin intermediul Dispeceratului National Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicatia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Marius Mitrache