În 26 mai românii sunt chemati la urne pentru a-si alege reprezentantii în Parlamentul European. Prezentarea listelor cu candidatii la alegerile europarlamentare a dat startul precampaniei  electorale, dezbaterile din spatiul public fiind în mare parte axate pe aceastã temã.
Despre alegerile europarlamentare, relatia dintre Parlamentul European si Parlamentul României  am discutat cu deputatul Marius Surgent, reprezentant ALDE în Parlamentul României.
REPORTER: Domnule deputat  în aproximativ o lunã va începe campania electoralã pentru alegerile europarlamentare. Cât de importante sunt aceste alegeri si dacã s-a schimbat în ultimii ani atitudinea românilor fatã de acest scrutin electoral ?
MARIUS SURGENT: Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România, deciziile care se iau în Parlamentul European având influentã la nivelul fiecãrui stat membru. A trecut mai bine de un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeanã si cred cã începem sã constientizãm ca societate cât de important este sã avem o bunã reprezentare în Parlamentul European. Spun asta pentru cã  din discutiile pe care le am cu hunedorenii observ cã suntem din ce în ce mai bine conectati ca societate cu ceea ce se întâmplã în Uniunea Europeanã si implicit în Parlamentul European.
REP: În sondajele de opine privind alegerile europarlamentare, ALDE este pe un trend ascendent fiind cotat ca intentie de vot la un scor situat între 13 si 15 la sutã. Va fi ALDE surpriza  la aceste alegeri europarlamentare ?
MARIUS SURGENT: Urmãrim si noi aceste sondaje de opinie si ne onoreazã faptul cã din ce în ce mai multi români ne crediteazã cu încrederea lor. Am sustinut  încã de la început si nu a fost un slogan, faptul cã adevãratii liberali se regãsesc în ALDE. Acest lucru s-a vãzut atât prin deciziile pe care le-am luat în în guvern prin reprezentatii nostrii cât si prin proiectele de lege pe care le-am sustinut în parlament. Dãm foarte multã greutate si importantã acestor alegeri pentru cã ele sunt un test important pentru partid înaintea alegerilor prezidentiale din acest an si pentru alegerile de anul viitor.  Dacã ALDE  va  avea un scor bun la aceste alegeri europarlamentare asta rãmâne sã o stabileascã românii prin decizia pe care o vor lua atunci când se vor prezenta la urne.
REP: Cât de importantã este relatia parlamentului cu Parlamentul European ?
MARIUS SURGENT: În ceea ce priveste relatia dintre cele douã institutii existã diverse instrumente de cooperare între Parlamentul European si parlamentele nationale. Rolul acestora este de a garanta un control  democratic eficace al legislatiei europene la toate nivelurile. În general, se considerã cã  relatiile solide cu parlamentele nationale au rolul de a contribui la consolidarea legitimitãtii Parlamentului European si la apropierea Europei de cetãteni. Asa cum am mai spus rolul Parlamentului European este extrem de important pentru cã deciziile care se iau la acest nivel ne influenteazã. Tocmai de aceea unul din mesajele noastre este acela cã trebuie sã avem în Parlamentul European reprezentanti care sã sustinã si sã promoveze valorile si proiectele nationale. Pentru cã din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu tin de nationalism sau patriotism exacerbat, asa cum le place unora sã insinueze.  Aceste lucruri tin de interesul României. De aceea, asa cum fiecare stat membru al Uniunii Eurpene încearcã prin reprezentantii sãi în diverse foruri europene sã îsi impunã punctul de vedere în diverse chestiuni ce tin de interese economice sau sociale, aceste lucruri trebuie sã le facã si reprezentatii nostrii în Uniunea Europeanã.