Zeci de plângeri se duc anual cãtre Ocoalele Silvice, dupã ce oamenii din cãtunele de munte, care cresc oi, vaci, albine si porci, se plâng cã ursii dau iama si le distrug avutul. Nu o datã, oamenii au cerut sprijinul pãdurarilor si al jandarmilor montani, ca sã îi scape de câte un urs si, în aceste locuri, foarte aproape de oras, de altfel, toti au acasã petarde cu care încearcã sã goneascã sãlbãticiunile. Totusi, ursii sunt animale protejate si nimeni nu poate face nimic, iar acesti oameni se tem cã acum, odatã cu topirea zãpezilor, animalele ar putea din nou sã coboare în gospodãriile lor.
Pãdurarii, însã, nu pot face nimic. „Avem o evidentã, dar sunt animale protejate. Deja este o problemã ce tine de Garda Forestierã, pentru cã la noi, fondurile de vânãtoare, la nivelul Directiei Silvice, sunt destul de putine. În zona Vãii Jiului, noi avem doar douã fonduri forestiere, la Lupeni si la Petrosani. Pot fi în alte fonduri de vânãtoare aceste animale si atunci chiar nu putem face nimic. Doar ministerul aprobã extragerea lor . Acum sunt specii de vânat ocrotite si nu se vâneazã”, a spus Ioan Sorin Oanã, responsabilul activitãtii de pazã de la nivelul Directiei Silvice a judetului Hunedoara. Nici relocarea lor nu este luatã în calcul, iar oamenii sunt lãsati la mâna destinului, sã se roage ca ursii sã nu le ajungã în gospodãrie.
Conform statisticilor detinute de Ministerul Mediului, din toamna lui 2016 pânã în iulie 2017, au existat 9 atacuri ale ursilor asupra oamenilor si 223 pagube produse animalelor domestice de catre urs. Conform Ministerului Mediului, „numãrul optim al exemplarelor de ursi la nivel national este de 4.000-4.500”, iar asta în conditiile în care atunci, în România erau 7.000 de exemplare.
Diana Mitrache