Universitatea din Petrosani a încheiat, dar a si reluat parteneriate de colaborare cu universitãti din Polonia. Trei mari universitãti din Polonia sunt noii parteneri ai institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului.
“Am fost, în partea a doua a lunii decembrie împreunã cu domnul prorector Moraru, în Polonia. Am reluat niste parteneriate cu universitãtile din Cestohowa, Cracovia si Opole, iar la Opole am semnat un acord ERASMUS cu rectorul Universitãtii, acord care va contribui atât la schimburi de studenti cât si cadre didactice. Cu cei de la Cestohowa si Cracovia avem deja aceste schimburi, dar dorim sã le amplificãm. Avem în toate domeniile astfel de parteneriate, de la inginerie si inginerie si management relatiile sunt cu cei de la Universitatea de Mine si Metalurgie din Cracovia si cu Cestohowa, iar în domeniul economic avem la Opole si Cestohowa”,  a spus prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Sloganul Universitãtii din Petrosani, în cadrul admiterii, este “Deschide-ti orizonturile”. Motto-ul este si pus în aplicare atât de studentii institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului, cât si de mediul academic, care cautã în  permanentã sã întãreascã relatiile de colaborare existente sau sã încheie noi parteneriate.
“De asemenea, cãutãm sã mentinem celelalte parteneriate, sã le amplificãm, sã participãm la conferinte internationale unde avem deja traditie si la alte conferinte la care vom merge pentru prima datã, tocmai în ideea de a ne face cunoscuti si a vedea care este stadiul pregãtirii stiintifice a partenerilor din alte tãri. Toate parteneriatele sunt fructuoase si ne bucurãm sã avem parteneriate din ce în ce mai solide cu universitãtile din Uniunea Europeanã, în primul rând si aici avem în plan dezvoltarea nu numai cu universitãtile din Franta, Germania, Spania, Italia, ci si cu cele din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Austria, în asa fel încât aceste parteneriate sã ne facã nu numai mai vizibili, ci sã ne aducã si un plus de cunostinte. Ne bucurãm de sprijinul domnului consul al Germaniei la Sibiu, care ne deschide si alte parteneriate în Germania”,  a mai spus sursa citatã.
În ultimii ani, reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului au încheiat mai multe parteneriate cu universitãti din Europa si nu numai.
Monika BACIU