Au plecat foarte multi oameni de la mina Lupeni, iar acum, pentru cã efectivele sunt mult diminuate, se lucreazã doar pe trei schimburi. Liderii sindicali spun cã productivitatea este bunã si cã mai sunt resurse de exploatat.
„Având în vedere disponibilizãrile fãcute, productia s-a diminuat putin. Nu stiu exact cu cât, pentru cã a scãzut personalul, dar vine o productie consistentã si de la Lupeni si de la Lonea. Avem, însã, cu cine lucra. S-a reorganizat un pic activitatea si la mina Lupeni lucrãm pe 3 schimburi de câte 6 ore, la cele douã abataje. Nu se mai lucreazã în 4, din cauza lipsei de personal, dar vom încerca, prin miscãri de personal, sã rezolvãm si aceastã problemã la nivelul CEH”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele. La mina Lonea se lucreazã încã pe 4 schimburi si  mina Lupeni ar putea si ea sã  revinã la normal în câteva sãptãmâni, pentru cã mai sunt rezerve ce trebuiesc exploatate. De altfel, si concedierile din 2019 vor trebui reduse, spun sindicatele.
„Vor fi prevãzute sume care includ concedieri si în 2019, însã, acestea vor trebui regândite total, din punctul nostru de vedere, în acest an, pentru cã dacã activitatea la cele douã exploatãri continuã cu productie, având în vedere nevoia de punere în sigurantã a zãcãmintelor deschise, atunci trebuie sã schimbãm putin termenii pentru disponibilizare, pentru cã activitatea se va prelungi”, a mai precizat liderul sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Acum, cei de la CEH asteaptã rezultatele studiului pe care un institut polonez le face cu privire la  continuarea activitãtii la cele douã mine.
„În urma rãspunsului preliminar, dat de cãtre institutul indicat de Comisia Europeanã, activitatea la Lupeni si Lonea continuã cu  productie, pentru cã acest rãspuns a fost clar: pentru punerea în conditii de securitate a rezervei deschise, activitatea trebuie sã continue, la cele douã exploatãri, cu  productie”, a precizat Cîmpean,  Dacã s-ar închide cele douã mine, douã orase, Lupeni si Petrila ar fi în pericol. Asta, pentru cã galeriile nu ar putea fi puse în  sigurantã si existã riscuri ce trebuie luate în calcul. „Pericolul este unul extrem de mare si trebuie sã vorbim de unul ce nu este imediat. Cele douã exploatãri sunt amplasate în orase, lucrãrile miniere sunt sunt cartiere de case, cum este Cartierul stefan sau Victoria în Lupeni. Existã si riscul autoaprinderii zãcãmântului, dacã nu este epuizat prin exploatare si aici mã refer la rezervele deschise si existã riscul formãrii de cratere, prin prãbusirea galeriilor, lucru ce deja s-a întâmplat în Cartierul victoria din Lupeni, unde este un crater  cu un diametru de 20 de m si o adâncime de 12 – 14 m si acolo este un cartier de case locuit”, aratã sindicalistul. Proiectul initial prevedea ca minele Lupeni si Lonea sã îsi înceteze încã din  septembrie anul trecut activitatea, însã,  deocamdatã, aceasta doar a fost redusã, iar rezervele de huilã  sunt exploatate în  continuare, pentru cã, încã de la finele anului trecut, a fost notificatã Comisia Europeanã  în acest sens.
Diana Mitrache