Traseul recent omologat de Ministerul Turismului, conceput si implementat de Tãsuleasa Social, asociatie al cãrei presedinte este celebrul sportiv Tibi Useriu, va strãbate judetul Hunedoara. Parapantistul hunedorean Toma Coconea va fi un ”ambasador” al judetului si nu doar atât.  Traseul turistic Via Transilvanica a fost inspirat din potecile de pelerinaj din Spania si cele de andurantã din Statele Unite sau India. Initiatorii proiectului spun cã astfel de trasee au influentat culturi, au format comunitãti si au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le strãbãteau.
”Tãsuleasa Social si-a propus sã amenajeze un drum care va porni de la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima datã în tarã Regele Carol – va strãbate Transilvania si toate bogãtiile culturale ale acesteia si va ajunge pânã la Putna, unde se odihneste Stefan cel Mare. Via Transilvanica este un drum curajos fiindcã ne face sã redescoperim repere si sã vorbim despre cine suntem noi cu adevãrat, de la firul de iarbã de la malul Dunãrii pânã la crestele muntilor.
Via Transilvanica este identitate. Pentru cã ne oferã sansa sã ne cunoastem mai bine istoria si astfel sã ne intelegem mai bine pe noi – ca natie”, se precizeazã pe site-ul Via Transilvanica. Traseul are 950 de km, de la Drobeta-Turnu Severin pânã la Putna, , iar infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilitãti de cazare si masã, dar si informatii istorice si culturale ale diferitelor zone geografice. Traseul turistic trece prin judetul nostru prin Parcul Natural Grãdistea Muncelului, pe la cetãtile dacice din Muntii Orãstiei, inclusiv Sarmizegetusa Regia. Drumul continuã prin Tara Hategului, unde prinde si Geoparcul Dinozaurilor ori Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Reputatul parapantist din Petrosani, Toma Coconea, un bun prieten al lui Tibi Useriu, este unul dintre ambasadorii proiectului Via Transilvanica. ”Despre ce ambasador este vorba? Despre Tomitã, zburãtorul nostru preferat! Noi spunem cã Toma Coconea este elementul extrem din poveste, nebunia lui seamãnã cumva cu ideea Via Transilvanica pentru cã este lipsitã de orice urmã de teamã. Toma este omul de la care ne asteptãm sã zboare pe Via Transilvanica”, spun cei de la Tãsuleasa Social.  Primii 134 kilometri din Via Transilvanica, proiect initiat anul trecut de asociatia Tãsuleasa Social, au fost omologati oficial de Ministerul Turismului ca traseu  turistic. Traseul va avea, în total, circa 1.000 de kilometri si va strãbate 10 judete: Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nãsãud si Suceava.
Maximilian Gânju