Modelul de redresare economicã aplicat la combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, prin metoda intrãrii în insolventã si a privatizãrii pe bucãti, ar putea fi aplicat si în cazul Complexului Energetic Hunedoara.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a explicat cã, pentru continuarea productiei în combinatul petrochimic, Comisia Europeanã a sugerat împãrtirea acestuia pe bucãti si privatizarea cu mai multi ofertanti, care sã nu preia si datoriile istorice. Chiritoiu mai spune cã ”asa am reusit sã salvãm o companie care era pe moarte si care acum se poate redresa si poate creste. Acesta este posibil sã devinã un precedent si pentru salvarea altor companii care sunt în aceeasi situatie, precum CFR Marfã si CE Hunedoara, unde sã aplicãm aceeasi metodã”.
Comisia Europeanã a anuntat cã Oltchim a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile cu legislatia europeanã în valoare de 335 milioane de euro, pe care trebuie sã le returneze. În aceeasi situatie se aflã si producãtorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara”, dupã ce Comisia Europeanã a stabilit cã a primit un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finantate din fonduri publice. În prezent, România trebuie sã recupereze ajutorul ilegal si dobânzile aferente. Situatia societãtii este si mai complicatã dupã ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, marti, intrarea în insolventã. Hotãrârea instantei este definitivã în ceea ce priveste respingerea cererii de deschidere a procedurii generale a insolventei formulatã de cãtre debitoare, dar cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare pentru cererile de interventie formulate în cauzã de sindicate. CEH datoreazã în prezent 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiti prin cele cinci împrumuturi care fac obiectul investigatiei privind ajutoarele de stat.
Maximilian Gânju