Variante pentru Complexul Energetic Hunedoara

Modelul de redresare economicã aplicat la combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, prin metoda intrãrii în insolventã si a privatizãrii pe bucãti, ar putea fi aplicat si în cazul Complexului Energetic Hunedoara.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a explicat cã, pentru continuarea productiei în combinatul petrochimic, Comisia Europeanã a sugerat împãrtirea acestuia pe bucãti si privatizarea cu mai multi ofertanti, care sã nu preia si datoriile istorice. Chiritoiu mai spune cã ”asa am reusit sã salvãm o companie care era pe moarte si care acum se poate redresa si poate creste. Acesta este posibil sã devinã un precedent si pentru salvarea altor companii care sunt în aceeasi situatie, precum CFR Marfã si CE Hunedoara, unde sã aplicãm aceeasi metodã”.
Comisia Europeanã a anuntat cã Oltchim a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile cu legislatia europeanã în valoare de 335 milioane de euro, pe care trebuie sã le returneze. În aceeasi situatie se aflã si producãtorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara”, dupã ce Comisia Europeanã a stabilit cã a primit un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finantate din fonduri publice. În prezent, România trebuie sã recupereze ajutorul ilegal si dobânzile aferente. Situatia societãtii este si mai complicatã dupã ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, marti, intrarea în insolventã. Hotãrârea instantei este definitivã în ceea ce priveste respingerea cererii de deschidere a procedurii generale a insolventei formulatã de cãtre debitoare, dar cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare pentru cererile de interventie formulate în cauzã de sindicate. CEH datoreazã în prezent 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiti prin cele cinci împrumuturi care fac obiectul investigatiei privind ajutoarele de stat.
Maximilian Gânju

6 comentarii la „Variante pentru Complexul Energetic Hunedoara

 • 19 decembrie 2018 la 21:34
  Permalink

  numai ganditi voi pentru noi, ceh -ul a fost si va fii sustinut de la bugetul de stat.

 • 20 decembrie 2018 la 00:18
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • Pingback:Variante pentru Complexul Energetic Hunedoara | Realitatea Petrileana

 • 20 decembrie 2018 la 11:16
  Permalink

  Pai ce România trebuie sa recupereze bani tot de la eaaaa de parc? ceh ar fi ceva multinationala sau ce fix pula cifrele se vor transforma în 00000000

 • 20 decembrie 2018 la 15:24
  Permalink

  nu prea se aseamana,daca minele se despart de termocentrale este f grav nu vad la cine mai da carbune,pe cand la combinatul petrochimic este cu totul alta treaba ,produsele de acolo se pot vinde in toata europa

 • 23 decembrie 2018 la 21:16
  Permalink

  Dupa solutiile pe care le vehiculeaza oamenii astia este clar ca habar nu au despre ce vorbesc. Cine cunoaste situatia CEH si activitatile CEH se lamureste de asta din cateva propozitii.

Comentariile sunt închise.