„Trompete” au fost numiti cei care contestã acum studiul INSEMEX, cel care certificã faptul cã minele Lupeni si Lonea nu se pot închide. Asta sustine Darius Cîmpean, liderul minerilor din Valea Jiului, care cautã ca unitãtile din estul si vestul Vãii Jiului sã nu îsi închidã activitatea de productie acum, iar cea de închidere si ecologizare sã fie amânatã mai multi ani.
S-au creat controverse în diverse medii si cei mai afectati sunt minerii, care nu mai stiu ce se va întâmpla mâine, asa încât Darius Cîmpean le dã replica celor ce nu stiu ce se petrece.
„Din punctul meu de vedere INSEMEX are un prestigiu ce nu poate fi  contestat de cãtre anumiti trompetisti care ies prin presã si fac diferite  consideratii despre acest material. Acesta poate fi analizat de persoane  abilitate care au calificarea necesarã, iar studiul nu ar trebui sã rãspundã nici unei  întrebãri a Comisiei Europene. Studiul aratã clar, asa cum spune si legea si Regulamentul 787, cã o rezervã de huilã deschisã poate fi închisã dupã ce a fost epuizatã prin exploatare. Este foarte clar, fãrã echivoc si nu lasã loc de contestatii”, A SPUS Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Liderul minerilor spune cã acum, cei care îl contestã, sunt chiar cei care au decis, incorect, ca minele sã fie închise, iar pozitia este si a secretarului de stat Doru Visan, desi el este din Valea Jiului, mai exact din Lupeni. „Acei trompetisti care vorbesc despre acest studiu îsi aratã adevãrata fatã si cã de fapt ar vrea închiderea minerilor din Valea Jiului. Eu sunt surprins neplãcut cã secretarul de stat Doru Visan a fãcut consideratii pe marginea acestui studiu. El este un inginer energetician foarte bun, dar pe partea minierã nu este calificat”, a mai adãugat liderul Muntele.
Senatorul Resmeritã cere implicare
Studiul INSEMEX a fost realizat si plãtit de CEH pentru a arãta dacã mai sunt rezerve si cum pot fi închise cele douã mine în termenul scurt. El va ajunge la cei de la Guvernul României si chiar la Bruxelles, iar unul dintre parlamentarii Vãii Jiului vine si sustine aceastã idee.
„În momentul de fatã sunt toate premizele ca activitatea la EM Lupeni si Lonea sã continue. Productie la Lupeni si Lonea trebuie sã se dea si toate studiile care  s-au fãcut în momentul de fatã, acceptate sau nu de cãtre comunitatea  europeanã, aratã cã atât EM Lupeni, cât si EM Lonea, dacã s-ar închide si s-ar opri productia de  la 31 decembrie, ar fi un mare pericol pentru comunitãti. Toate aceste documente sunt la Ministerul Energiei, la  secretarul de stat Doru Visan, care e chiar din Lupeni, iar toatã responsabilitatea nu se mai aflã nici la directorul CEH, nici la CA, nici la politic. Este timpul ca si Ministerul Energiei sã îsi facã datoria”, a adãugat si senatorul Cristian Resmeritã. Minele Lupeni si Lonea ar trebui închise la finele acestui an, însã, sindicatele si reprezentantii CEH  spun cã ar mai fi de lucru, ceea ce aratã si studiul INSEMEX.
Diana Mitrache