Muzeul Tãranului Român va gãzdui în aceastã lunã un eveniment dedicat bãstinasilor din Valea Jiului Reportajul etnofotgrafic denumit “Comunitãti din Valea Jiului” va avea loc în perioada 7 noiembrie – 2 decembrie la Muzeul Tãranului Român.
Expozitia contine fotografii realizate de Ionel Anastasescu, sociolog si fotograf din Valea Jiului pasionat de cultura tãrãneascã a momârlanilor (tãranii jieni), pe care o surprinde sub forma unor „reportaje etnofotografice”.
“Extrem de comunicativ si prietenos, Ionel Anastasescu reuseste sã-si aproprieze în mod simbolic o lume pe cale de disparitie, prezentând-o contemporanilor ca semn al unei persistente în cadre traditionale. Fotografiile sale sunt pe cât de valoroase din punct de vedere documentar, surprinzând viata momârlanilor ca atare, pe atât de pretioase ca aport personal, continând perspectiva autorului – de privitor iremediabil atasat de viata satului. Prin cercetãri aprofundate, aflându-se în mijlocul evenimentelor locale de ani de zile, fotograful Ionel Anastasescu a dobândit o cunoastere minutioasã a zonei si a oamenilor, pe care îi surprinde în momente de odihnã si de sãrbãtoare, în atitudini pline de naturalete, sugerând firescul vietii lor, odihna si truda, bucuria si tristetea, atmosfera de sãrbãtoare”, aratã reprezentantii Muzeului Tãranului Român. Fotografiile lui Ionel Anastasescu au darul de a ne convinge de potentialul natural si cultural pe care Valea Jiului îl detine, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care aceastã regiune se confruntã de multi ani. Valea Jiului este cu mult mai mult decât o regiune a minelor închise, în crizã economicã si demograficã sau leagãnul mineriadelor care au umbrit istoria anilor ’90. Înconjuratã de muntii Sureanu, Parâng, Vâlcan si Retezat, Valea Jiului este o regiune cu un potential turistic de necontestat. Este, totodatã, un tinut paradoxal, populat atât de comunitãti de tãrani cu o culturã traditionalã bine pãstratã, cât si de comunitãti multietnice si multiculturale de mineri, veniti din exterior, care s-au potentat si influentat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol si jumãtate de istorie comunã.
Expozitia va putea fi vizitatã la Sala Foaier pânã pe 2 decembrie 2018, de marti pânã duminicã, între orele 10 si 18. Lunea este închis. Intrarea este liberã.
Monika BACIU