Cimitirele pregãtite pentru Luminatie

Celebratã doar în Ardeal, dupã un obicei catolic, Luminatia este sãrbãtoarea care, la 1 noiembrie, aduce oamenii în cimitire.
În Valea Jiului, toate aceste locuri de veci au fost amenajate si fiecare om, care are pe cineva în cimitir, a trecut pe acolo sã curete mormintele si sã le pregãteascã pentru acest eveniment. Luminatia sau Ziua mortilor are vechi rãdãcini în traditia noastrã, la ortodocsi, chiar dacã în Valea Jiului, obiceiul este preluat de la catolici, iar preotii sunt în rândul enoriasilor, la cimitire, pentru a pomeni mortii si de 1 noiembrie.
„Ca datã, aceastã sãrbãtoare vine pe filierã catolicã. Biserica occidentalã a stabilit sã prãznuiascã Ziua Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Era prãznuitã undeva în luna mai. Noi, de asemenea, avem Duminica Tuturor Sfintilor, imediat dupã Rusalii. Atunci avem si cea mai importantã zi de pomenire a mortilor. De obicei, noi prãznuim sâmbãta mortii, cã e vorba de Sabat, ziua odihnei si aceastã zi este o zi în care noi Îl rugãm pe Dumnezeu sã-i odihneascã pe toti cei care au trecut din lumea aceasta”, spun preotii ortodocsi de la noi.
Cimitirele se umplu la 1 noiembrie de credinciosi, dar nu lipsesc nici cersetorii. Fiecare aduce ceva de pomanã, iar cei sãraci se bucurã de pachetele primite.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Cimitirele pregãtite pentru Luminatie

  • 1 noiembrie 2018 la 10:08
    Permalink

    Cu draga inima dam cite ceva de pomana !!!Ca doar deaia ne pregatim si…ducem !Dar…in fata cohortelor de tineri tigani veniti din Tg. Jiu, aceasta zi o trecem cu multa suparare !! Avem politie locala !! De ce nu intervine?? De ce-i lasa in cimitir?? Sa-i incoloneze la poarta cimitirului nu sa joace tunturoiul peste morminte !!! Offf!!Ar fi multe de spus….

Comentariile sunt închise.