Deputatul PDL Monica Iacob Ridzi a decis, miercuri, sã pãrãseascã Partidul Democrat Liberal si din grupul parlamentar democrat-liberal. Ridzi a declarat cã îsi va prezenta motivele deciziei sale privind demisia într-o conferintã de presã pe care o va organiza la Petrosani.
“Sunt de aproape 16 ani membru al Partidului Democrat si nu mi-a fost usor sã iau aceastã decizie. A fost o decizie foarte grea însã motivele care au stat la baza acestei decizii le voi face publice într-o conferintã de presã pe care o voi organiza la Petrosani”, a declarat Monica Iacob Ridzi.
Demisie pentru a pune capãt speculatilor
Panal la finalul mandatului Monica Iacob Ridzi va activã ca si parlamentar independent.
Presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor a motivat alegerea deputatului Monica Iacob Ridzi prin faptul cã a încercat sã punã capãt speculatiilor politice, iar nevinovãtia
si-o va dovedi în Instantã.
“Sigur în perspective alegerilor parlamentare de la finele anului Monica a luat aceastã decizie de a demisiona si pentru a fi astãzi un parlamentar independent, pentru a pune punct oricãror speculatii. Cu sigurantã îi va fi foarte greu sã candideze ca si independent, iar în ce ne priveste pe noi, Partidul Democrat, urmeazã sã ne stabilim un nou candidat pentru alegerile parlamentare”, a declarat Dorin Gligor, presedintele PDL Hunedoara.
Dorin Gligor sustine cã plecarea Monicãi Iabob Ridzi din PDL este o pierdere, dar prin aceastã decizie fostul membru PDL va avea posibilitatea de a lãmuri anumite probleme.
În ceea ce-l priveste pe Tiberiu Iacob Ridzi, sotul Monicãi Iacob Ridzi, Gligor apreciazã ca acesta nu va pãrãsi tabãra democrat – liberalã.
“Nu, eu nu cred cã Tiberiu Iacob Ridzi va demisiona. Eu cred cã decizia apartine Monicãi de a demisiona. Eu cred cã este un lucru normal fiindcã discutiile, analizele, pãrerile se cantonau excesiv într-o singurã zonã, pe problemele pe care le-a avut Monica atunci când a fost ministru. Indiferent însã de deciziile politice Tibi si Monica rãmân prietenii mei”, a spus Gligor.
Rãmâne de vãzut spre ce partid se va îndrepta Monica Ridzi sau dacã va rãmâne independentã si va candida ca atare la alegerile parlamentare de anul acesta. Una dintre variantele vehiculate ar fi trecerea acesteia la USL. Colegiul Petrosani – Petrila – Aninoasa, pe care Ridzi a candidat, revine prin protocol celor de la PSD, deci aici ar trebui sã se poarte negocieri. Liderul PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, spune cã pânã acum nu a discutat aceastã posibilitate cu Monica Iacob – Ridzi si cã, oricum, decizia ar reveni celor din organizatia Petrosani. „Nu eu hotãrãsc acest lucru, ci Organizatia Municipalã Petrosani. Pânã acum nu am discutat despre nicio persoanã si mâine (n.r. joi) voi veni la Petrosani si voi avea o discutie cu biroul politic în legãturã cu viitorii candidati la alegerile parlamentare”, a declarat Nistor. În ceea ce priveste o posibilã sustinere a Monicãi Iacob – Ridzi pentru postul de deputat pe acest colegiu, presedintele PSD Hunedoara a precizat cã nu a avut niciodatã vreo discutie cu aceasta despre acest subiect.
“Pe listele PD-L nu poate candida”
Se pare cã cel care a determinat-o pe Monica Iacob Ridzi sã ia decizia de a pãrãsi PD-L este presedintele Vasile Blaga. În PD-L, candidatura lui Monica Ridzi, a fost analizatã în comisia de eticã a partidului pe care o conduce chiar Monica Macovei si nu a primit avizul.
“Mi-a spus cã dânsa are intentia sã candideze. I-am spus cã PDL respecta toate criteriile propuse de comisia de eticã a coalitiei, mai ales cã ele fac parte integrantã din codul etic al partidului. Deci pe listele PDL nu poate candida”, a declarat Vasile Blaga, presedintele PDL.
16 ani de PDL
În vârstã de 35 de ani, Monica Iacob – Ridzi a devenit membru al Partidului democrat încã din anul 1997 si pe listele acestui partid a avut loc si ascensiunea, dar si decãderea ei politicã. A fost mai întâi Secretar al Biroului Permanent Local al Organizatiei de Tineret Petrosani, apoi Vicepresedinte al Biroului Permanent Local al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat – Petrosani. Între 1999 si 2001, Monica Ridzi a fost aleasã Vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat Hunedoara, iar între 2000 – 2004 a fost consilier parlamentar.
Între 2001 si 2006 a detinut functia de Presedinte al Biroului Permanent Judetean al Partidului Democrat Organizatia de Tineret a Partidului Democrat Hunedoara si, totodatã Vicepresedinte al Biroului Permanent National al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat, iar din februarie 2008 a fost aleasã în functia de Presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat-Liberal.
Cariera de ministru finalizatã printr-un imens scandal
Pe listele PDL, Monica Iacob Ridzi a fost aleasã consilier judetean, apoi europarlamentar si deputat în Parlamentul României.
Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzatã de abuz în serviciu contra intereselor publice în formã calificatã dacã functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legãturã cu fapte de coruptie în formã continuatã, participatie improprie la infractiunea de acces fãrã drept la un sistem informatic, sãvârsitã prin încãlcarea mãsurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fãrã drept.
Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotãrât ca, sub pretextul realizãrii unor manifestãri de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizãrii serviciilor de organizare aferente, sã atribuie ilegal unor firme private contracte de prestãri servicii având acest obiect.
De asemenea, procurorii o acuzã pe Ridzi cã, ulterior declansãrii cercetãrilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mãrcutã, ar fi intervenit sã fie sterse din calculatoarele MTS apartinând unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de postã electronicã, cât si din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevãrului.
Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civilã cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând cã îsi rezervã dreptul de a o modifica în functie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.
Raul IRINOVICI
Carmen COSMAN