În judete, a venit ordinul ca în douã sãptãmâni sã fie gãsiti oameni puternici si rezistenti la presiuni si sã se preia puterea în teritoriu.

Pentru cã actualul guvern invocã sistematic cã de fapt nu detine puterea având în vedere cã institutiile statului sunt conduse de oameni ai vechii puteri, s-a dat ordin în teritoriu ca în douã sãptãmâni sã fie schimbati toti directorii deconcentratelor din teritoriu. Motivul este o mai eficientã guvernare prin aplicarea imediatã a hotãrârilor de la centru prin înlãturarea ”obstacolelor” care frâneazã actiunile executivului.

Cam târziu, au spus chiar membri marcanti ai USL, pe lângã cetãteanul de rând care a imputat ”lipsa detinerii puterii fiind la putere” prin tândãlirea deciziilor si a vãicãrelii cã nu s-a rezolvat o situatie promisã sau alta tocmai datoritã acestei situatii netransate din start de USL. De aici s-a nãscut si bãnuiala cã social liberalii nu sunt capabili sã ducã pânã la capãt o actiune asumatã în momente de crizã politicã si economicã acutã.

Pe de altã parte, reprezentantii Uniunii sustin cã nu s-a dorit cu orice pret puterea, ci stoparea cãderii libere a economiei si a degradãrii continue a vietii românilor si cã o schimbare imediatã a conducerilor institutiilor de stat ar fi adus un minus major USL, pentru cã interpretarea ar fi fost una clarã, de acaparare cu orice pret a functiilor.

Dupã peste patru luni de la instalare, Guvernul Ponta s-a gândit cã asa nu mai merge si cã trebuie sã-si asume acest risc al ”interpretãrilor negative” si sã purceadã la a lua frâiele în mâini. Ca urmare, în judete a venit ordinul ca în douã sãptãmâni sã fie pregãtiti oamenii si sã se preia puterea în teritoriu.

Deputatul PSD de Valea Jiului, Cristian Resmeritã, a confirmat aceastã hotãrâre/ordin, precizând cã numirile vor fi fãcute asa cum prevede legea, adicã la unele institutii ocuparea posturilor de conducere se va face prin concurs, la altele doar prin acceptarea ”dosarului” cu conditiile ocupãrii functiei. În plus, spune deputatul Resmeritã, respectivii candidati trebuie sã aibã mult mai mult decât o bunã pregãtire profesionalã.

”Da, se vor face aceste schimbãri pentru cã trebuie fãcute, sã încercãm sã rezolvãm tot ce se poate. Si asa suntem în întârziere cu 3-4 luni de zile. În momentul de fatã, având în vedere  aceastã perioadã grea, cei care vor conduce institutiile trebuie sã fie oameni puternici, sã reziste presiunilor de tot felul, sã stie sã gestioneze si sã ia hotãrâri în situatii limitã, si toate acestea dincolo de profesionalism si experientã. Avem asemenea oameni si acest lucru s-a vãzut de-a lungul timpului, pentru cã si cei din PDL si-au propus oameni, cum este si firesc, si comparând – diferenta de valoare este mare” – a declarat Cristian Resmeritã.

Sã sperãm cã asa vor sta lucrurile, desi în politicã sunt multe datorii de plãtit, posturi promise unor oameni care pot fi de calitate pe strada lor sau în profesie, dar doar cu cumsecãdenia acestia pot fi ”mâncati” rapid de rãzboiul, ce pare a fi interminabil, al politicienilor.

Ileana Firtulescu