Douã grupe de micuti de la clasa I si a III-a de la Scoala Avram Stanca au venit la statia de tratare a apei de la Jiet sã afle cum ajunge apa, acasã la ei, la robinet. Au profitat de ora deschisã pe care învãtãtoarele au decis sã o organizeze la statia de tratare a apei, tocmai pentru cã la clasã au discutat despre asta.
„Noi am discutat la scoalã despre apã, despre importanta ei, despre apa potabilã, despre faptul cã, desi pe pãmânt este atât de multã apã, doar o micã parte e bunã de bãut si au spus cã apã potabilã este apa din râuri, iar cea din mãri si oceane nu este. Atunci le-am spus cã putem bea apã din Jiu? Pãi nu, desi e apã dulce, nu sãratã. De aceea am decis sã venim aici si sã vedem de ce, chiar dacã e apã dulce, sau apã din râuri, ea nu este potabilã decât dupã ce trece prin statia de filtrare si, cu ocazia aceasta ei au aflat cum se transformã în apã potabilã, apa din râuri”, a spus Nicoleta Silvesan, învãtãtoarea de la clasa a III-a. Si fiecare a explicat asta, cum a putut si cum a înteles: „Apa se produce cu o substantã chimicã si într-un fel de bol, unde oamenii de aici o curãtã. Si dacã nu este galbenã, nu e bunã de bãut. Pânã azi stiam cã apa vine din munti si nu stiam cã trebuie sã fie tratatã ca sã fie bunã de bãut”, a spus o fetitã, la plecarea din statia de tratare. ”Apa, care vine din pârâul Jiet, este trecutã prin niste filtre de curãtare si apoi este probatã ca sã vedem dacã e bunã de bãut. Pânã acum stiam doar cã apa izvorãste din munti”, a spus un alt coleg al fetitei.
Au fost fascinati de procesul chimic de clorinare si tratare al apei, au fost încântati sã observe decantoarele si fiecare a aflat cam tot ce l-a interesat, iar la final, au plecat cu ideea cã apa nu ajunge la robinet, doar fiindcã a fost captatã printr-un sistem de tevi.
„Li s-a explicat tot fluxul tehnologic, de la captarea apei din baraj, trecerea ei prin decantor, filtrarea si bineînteles cã ei sunt foarte încântati de spãlarea filtrelor si de laborator. Multi dintre pãrintii care i-au însotit, chiar nici ei nu stiau cum se face tratarea apei si unii au vãzut asta pentru prima oarã odatã cu copiii lor. Vor mai veni si acum au înteles care este scopul unei statii de tratare a apei si nu vor mai considera cã apa vine oricum la robinet, ci de fapt vine dupã ce trece prin anumite proceduri”, a adãugat Mihaela Sitea, inginer la Statia de tratare a apei Jiet. Sunt lectii pe care cei de la Apa Serv le oferã gratuit celor din Valea Jiului, elevilor care vor sã învete cum se petrec lucrurile în jurul lor, iar asta i-a fãcut pe toti sã se gândeascã acasã cã vor economisi apa la robinet.
Diana Mitrache