Vulcanul comemoreazã 102 ani de la luptele din Pas

Pasul Vîlcan a fost locul în care între 23 si 29 octombrie 1916 s-au dat bãtãlii crâncene, iar întreg evenimentul a fost rememorat acum de cei din oras, de militarii ce fac parte din Asociatia Cultul Eroilor si de Jandarmeria Românã.
Special pentru acest eveniment au venit jandarmii care au arborat acum câteva zile  Drapelul în Parâng, iar acum au vorbit despre importanta de a nu da uitãrii acele vremuri, mai ales cã, la cinematograful din localitate a rulat filmul „Pentru eroii care ne-au lãsat o tarã”.
„Actiunea filmatã în cadrul proiectului Centenar  s-a desfãsurat între judetele Vrancea  si Bacãu, pe  creasta Carpatilor, pe  vechea linie a frontului, comemorând marea bãtãlie de la Mãrãsti, care a dus la stabilizarea  frontului. Noi suntem azi în judetul Hunedoara datoritã  altei actiuni cuprinse în cadrul proiectului Centenar, pe care îl desfãsurãm, fiind vorba despre rememorarea sacrificiului românilor în Primul Rãzboi Mondial, în luptele din Valea Jiului. Este vorba despre prima bãtãlie a Vãii Jiului desfãsuratã între 23 – 29 octombrie 1916, când dusmanii au vrut sã pãtrundã în România, prin trecãtorile din Pasul Surduc si Pasul Vîlcan”, a spus lt col Simon BÂLBÂE, reprezentant al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Primarul din Vulcan  spune cã acum 2 ani a scos o medalie care a aniversat o sutã de ani de la acele timpuri si cã acum, în anul Centenar, a revenit cu o serie de evenimente mai ales în locul de pe granitã. „Noi, primãria si consiliul local al municipiului Vulcan, am emis cu acest prilej, o medalie si vom scoate una sli în acest an cu titlul „De la rãzboi, la Marea Unire”. Plecãm de la rãzboi din 1916  si încheind cu Alba Iulia 1918, un parcurs foarte important pânã la Unire. Mã bucur cã sunteti aici si marcãm acest moment important alãturi de jandarmi ”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.  Pe parcursul zilei, jandarmii si militarii în retragere si  rezervã au fost în munte, în trecãtoarea dinspre Gorj, acolo unde au depus coroane de flori si  au vizionat un film documentar dedicat acestor evenimente memorabile.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Vulcanul comemoreazã 102 ani de la luptele din Pas

  • 25 octombrie 2018 la 08:51
    Permalink

    Comemorati dezastrul, saracia si incompetenta. La tocat bani sunteti neintrecuti. Spuneti-mi, daca cei de atunci erau asa de UNITI, de ce voi, cei de acum, sunteti (suntem) asa de inraiti si dezbinati? Raspuns banal: din cauza voastra!

  • 26 octombrie 2018 la 06:28
    Permalink

    Intreb pentru un prieten : de cand e poza ? De ce ile este in uniforma militara ? De ce atatea festivisme sau baluri pentru pensionari iar pentru elevi nu se poate aloca nici macar un leu pentru balul bobocilor . De ce mergem la biserica doar ca sa dam bine in poze , de ce-l comemoram pe Regele Mihai dupa ce l-am alungat din tara iar dupa revolutie nu l-am lasat sa puna piciorul pe pamant romanesc , de ce dam nume de strazi ale unor oameni ca Ion Ratiu , Corneliu Coposu , Iuliu Maniu dupa ce mai intai i-am facut albie de porci , ce comemoram de fapt la 1 decembrie ? Unire…..care unire cand noi suntem mai dezbinati ca niciodata . Comunistii vechi au schimbat istoria , cei noi incearca sa o redescopere pe cea adevarata dar numai pentru a da bine in poza ca altfel nu o recunosc . Pentru ei , cei care au facut istorie si care si-au „mancat ” tineretea prin puscariile comuniste pentru ca aveau idealuri in care credeau , au fost doar niste mascarici . Si totusi , de ce sarbatorim ? Si sa revin la ile….dupa ce a gustat din ciocolata oferita de lenuta udrea , a schimbat partidul si a scuipat-o . Am dat doar un exemplu….unul mic ! Are dreptate Bil….sunteti mediocri ! Si nici o sansa de ….evolutie .

Comentariile sunt închise.