Vremea s-a schimbat radical la munte si în Parâng a cãzut prima ninsoare. Primii fulgi, însã, au determinat jandarmii montani sã vinã si sã le  recomande turistilor, ori celor care au de gând sã urce acum în munte, multã prudentã.  Asta, pentru cã si la munte vântul depãseste 100 km/h.
„Pregãtirea a început de ceva timp. Avem douã echipe specializate, una pentru Valea Jiului si una  pentru Retezat, fiecare formatã din câte 6 jandarmi montani, în afara celor care sunt  în mod normal în cele  9 posturi montane. De asemenea, pe aceastã cale , dorim sã le atragem atentia tuturor celor care ajung în zona de munte, pentru cã, nu mai târziu de alaltãieri, am avut douã femei din Bucuresti rãtãcite în Straja si jandarmii, împreunã cu salvamontistii, pe un traseu de 6 ore, dus, alte 6 ore întors, s-au cãznit sã le aducã în sigurantã. Deocamdatã, nu a fost zãpadã multã, dar vor veni si vremuri mai dificile”, a spus col. Robert Vîtã, seful Jandarmeriei Hunedoara.
Jandarmii spun cã de acum trebuie sã ne asteptãm si la cãderi masive de zãpadã si le reamintesc celor dornici de drumetii pe creste, cã primul strat este si cel mai periculos, întrucât nu face prizã si avalansele se pot produce oricând.
„Sã nu uitãm cã, nu mai târziu decât acum un an, am avut acel tragic accident în Retezat, în care si-au pierdut viata 2 persoane si alte 3 au fost rãnite si scose cu greu de cãtre echipele de interventie, în conditii de viscol, cu 80 – 100 km /h vânt. Si, cel mai bine este sã prevenim.  Atentie la trasee si la a respecta ce spun salvamontistii si cei care asigurã accesul în zonele montane pe  timpul iernii”, a mai adãugat col. Robert Vîtã, seful Jandarmeriei Hunedoara.  Este prima ninsoare care a cãzut în aceastã iarnã si vântul a suflat si la munte cu putere.  Cei care pleacã pe munte, atunci când o  fac, sunt sfãtuiti sã se echipeze corespunzãtor, pentru cã muntele nu iartã.
Diana Mitrache