Sindicatele luptã acum sã nu închidã unitãtile miniere Lonea si Lupeni si spun, asa cum a arãtat si un studiu recent, cã mai este huilã în acele abataje deschise deja, iar minerii i-am auzit la fiecare grevã cã ar dori închiderea acestora.
Tragediile din minã i-au fãcut pe cei cu vechime mai mare în muncã sã vadã cum  le-au pierit prietenii sub pãmânt, iar sindicatele spun cã acestia formeazã un adevãrat curent ce are ca scop tocmai promovarea ideii cã minele ar trebui sã fie închise, ba chiar cã era bine dacã deja se închideau. Altii, însã, cred cã în minã mai e de lucru. „Dacã este  sã stãm de vorbã cu personalul de la unitãtile miniere, sunt douã curente, pe care noi le scoatem în  evidentã, în mod corect. Pe de o parte sunt angajati care mai au foarte putin pânã la pensie si îsi doresc, în mod clar, sã iasã la pensie si sã beneficieze de salariile compensatorii si celãlalt curent, al celor angajati mai târziu, cu vechimi cuprinse  între 7 si 12 ani, care îsi doresc acum ca activitatea sã continue”.
Dupã ce INSEMEX a elaborat un studiu care argumenteazã  cu cifre exacte  continuarea exploatãrii zãcãmântului de huilã, la aceste mine, s-a stat de vorbã cu oamenii  si cu membrii din conducere. Urmeazã acum ca datele sã ajungã la Ministerul Energiei.  „S-au tinut 3 CT –uri (n.r. Comisii Tehnice), unul la mina Lupeni, unul la mina Lonea si unul pe companie, pentru a  stabili  directiile de actiune în perioada urmãtoare  vis-a-vis de concluziile enuntate în acest studiu. Si noi am notificat conducerea CEH si le-am cerut sã ne  precizeze dacã au fost fãcute demersurile pentru urmãtoarea etapã, si anume, CT –ul care ar trebui sã se tinã la nivelul Ministerului Energiei. Ni s-a spus cã a fost notificatã  conducerea ministerului si asteptãm sã vedem când le vor organiza”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele .  Sindicatele au arãtat, în repetate rânduri, cã este nevoie de huilã, au spus cã este nevoie, în egalã mãsurã, de  materiale si echipamente, deci investitii, dar vorbesc acum si despre continuarea activitãtii de extractie. Rãmâne de vãzut dacã, dupã ce se vor  tine comisiile tehnice si la nivel de minister, acestea vor fi trimise spre Bruxelles.
Diana Mitrache