Aventura lui Avram Iancu pe Marea Neagrã este umbritã de o cumpãnã. Acesta a rãmas fãrã caiacist, asa cã acum se vede nevoit sã facã un apel public.  Niciun din cei doi caiacisti din echipã nu îl mai poate însoti pe sportivul petrosãnean de la granita cu Bulgaria. Avram Iancu a pornit de la Sulina si se îndreaptã spre Istanbul. Acesta vrea sã marcheze, astfel anul Centenar. Proiectul înotãtorului din Petrosani a început pe data de 2 septembrie 2018, la Sulina, acolo unde s-a încheiat ultima sa aventurã acvaticã. Traseul lui Avram Iancu însumeazã 630 de kilometri pe malul Mãrii Negre, pânã la Istanbul.  Motivatia si iubirea fatã de patrie îl motiveazã pe Avram Iancu în acest ambitios demers. |
“Doresc ca de unde s-a terminat o poveste, sã începem o alta pentru a reaminti românilor deznãdãjduiti si pentru a arãta lumii întregi cã ADN-ul românesc este puternic! Marele Jules Verne a murit! Iar Pilotul de pe Dunãre rãmâne în fata unei bariere de netrecut, la gurile de vãrsare ale Dunãrii în Marea cea Neagrã. Povestea trebuie sã meargã mai departe! Noi, cei vii, trebuie sã ducem povestea mai departe. Noi avem obligatia de a scrie povesti de care copiii si nepotii nostri sã fie mândri. Eu nu scriu povestile cu stiloul ci cu bratele. Brat dupã brat, pânã la capãt! Înotam si marea! Nici chiar povestile nu pot fi transpuse în realitate fãrã cã ele sã fie sustinute”, mai spune Avram Iancu.
Sunt 630 de kilometri pe care sportivul vrea sã îi strãbatã într-o perioadã de 40-50 de zile. Avram Iancu a traversat Canalul Mânecii fãrã costum de neopren, a înotat pe tot parcursul Dunãrii si a participat si la cea mai grea competitie din lume Arctic Ultra.
Monika Baciu