Într-o vreme, în care  sportul hunedorean se scria cu… litere mari, în care nici fotbalul nu murea, nici atletismul, nici alpinismul,  nici rugby-ului,  mai fiintau pe aici si echipe de baschet, de volei. Si se încerca o înviorare a handbalului feminin…
…care se si producea la Constructorul Hunedoara. Unde, pe atunci tânãrul antrenor Ion Mãtãsaru chiar construise si ridicase o echipã de tinere hunedorence cu aspiratii la promovarea în pprimul esalon. Se numãrau între acesta: Melania Sânterjudean, Elena Hosu, Sofia Niciofschi, Georgeta Bãrbulescu, Felicia Petrescu – cãpitanul echipei,  Rodica Coserin, Floarea Coserin, Lucia Balog si altele.
De aici începe marea  aventurã a antrenorului Ion Mãtãsaru. Doctorul Ioachim Oanã l-a oprit pe Mãtãsaru  la Deva, dupã ce s-a retras de la Oradea, unde plecase pe promisiuni mari cã i se vor crea conditii sã promoveze cu o formatie localã în primul esalon valoric, care doctor Oanã a fost un extraordinar pasionat si animator al  handbalului feminin si a pus bazele viitoarei echipe europene, chiar la… locul sãu de muncã, la Baia Sãratã.
De la Sãnãtatea Deva la REMIN-Universitatea Deva  s-au scurs ani grei de muncã, de aspiratii, de pasiuni,  sacrificii personale ale multor oameni, mai la vedere sau mai anonimi. Dar marea  performantã a handbalului la poalele Cetãtii a început o datã cu preluarea conducerii administrative de cãtre omul de afaceri Nelu Ardeleanu. Fost fotbalist, pasionat de  fotbal, dar a ascultat sfaturi bune si handbalul nu i-a  mâncat banii degeaba. Cum ar fi fãcut-o fotbalul, cu care, oricum, nu ar fi ajuns în Europa, ba chiar la vârful ei. Dupã o vreme, de echipã s-a apropiat si Sigismund  Duma, rectorul Universitãtii Ecologice, care, dupã un  consacrat model clujean, a deschis o ofertã instructiv-educativã si intelectual-profesionalã de atragere a sportivelor la noul club ce asalta vârfuri ambitioase. În club activau oameni  de mare conditie si  probitate, precum inginerii Ioan Trosan,  Gheorghe Crisan si altii care asigurau locuri de muncã, salarii, locuinte, pentru cã sportive valoroase din tarã sã joace la Deva, pentru cã nu toate jucãtoarele erau… Simona Bozan, supravietuitoare,  pe-atunci, de pe vremea când antrenor la „Sãnãtatea” Deva  nu venise încã Mãtãsaru. Apropo de antrenori. Pe aici au trecut aproape toti antrenorii de primã reputatie: Marcel Serban, Dinu Cojocaru, Cornel Bãdulescu si altii. Unul singur a rãmas… mijloc  fix: Ion Mãtãsaru. Mantaua de vreme rea. La toate poticnirile si pãrãsirile, Mãtãsaru  continua sã spere, sã munceascã, sã se zbatã si sã se  batã cu potrivnicii, de invidie sau nepricepere, ai echipei pe care el o ridicase pânã-n Europa.  Dupã o dublã cu Rapid Bucuresti, în semifinala Challenge Cup, sub conducerea lui Cornel Bãdulescu echipa deveanã a reusit, în sfârsit, dupã cinci tentative, sã ajungã într-o finalã europeanã! Cu Melinda Toth, exponentul de sperantã, dãruire, abnegatie, sacrificiu si 9 ani de convingere cã va ajunge sã joace în Europa! Alãturi de colegele sale Avãdanii, Nanitã, Toncean, Bidirel, Zavragiu, Picu, Pãtru, Bozan, Elisei… Ultima va ajunge, peste ani, cea mai bunã jucãtoare din Europa, si portãrita Ileana Bistriceanu, care, probabil, a fãcut  cel mai mare meci a fãcut în semifinala cu Rapid.
Toate astea se leagã si fac o onorantã carte de vizitã antrenorului Ion Mãtãsaru!
Pentru exemplul sãu de dãruire, pentru modul în care a ales sã fie alãturi de  handbalul devean, vã propunem sã ne întâlnim cu el si  sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce este si ceea ce a fãcut. Sâmbãtã, 22 Septembrie 2018, ora 11.00, Ion Mãtãsaru vine sã-l întâlnim în Piata Victoriei, din Centrul Devei. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi, oficial, printr-o diplomã, un buchet de flori, o strângere de mânã si semnãtura recunostintei voastre.
Dan Terteci