Mineri mai multi în front si pãstrarea actualelor abataje din care se scoate cãrbune, si dupã ianuarie 2019. Sunt planurile pe care sindicatele le discutã acum cu guvernantii si, potrivit liderului Darius Cîmpean, angajãrile sunt preconizate în perioada urmãtoare, „Urmeazã sã demarãm din nou discutii cu Consiliul de Administratie, pentru a efectua acele angajãri pe care le-am prins în buget, pentru cã, în momentul de fatã, toate sucursalele se confruntã cu un mare minus de persoane Necesarul, în functie de specificul fiecãrei activitãti, este diferentiat. Este un minus mai mare pe posturile de mineri, având în vedere concedierile, dar si pe cei care presteazã activitatea auxiliarã”, a spus Darius Câmpean, presedintele sindicatului Muntele din cadrul CEH.
În plus, pentru cã termocentralele nu vor mai putea sã producã energie, este nevoie ca abatajele din care se scoate acum huilã sã rãmânã si din ianuarie. O spun acum sindicatele, iar cei din Guvern cautã solutia legalã de a prelungi activitatea extractivã si la cele douã mine pe care le-au trecut în procedura de închidere.
„Am avut întâlniri în acest sens, la nivelul Guvernului si al ministerului, cu domnul secretar de stat Visan, cu ministrul Anton Anton, vicepremierul Viorel Stefan si cu consilierul primului ministru Ciocãnelea. Ei, în urma discutiilor cu noi, au început demersurile pentru acordarea ajutorului de stat pentru mina Lupeni si Lonea. Dacã la 1 ianuarie 2018, Lupeniul si Lonea se vor opri cu productia, iar la Livezeni abatajul va ajunge pe capãt, vom rãmâne cu 300 – 400 de tone de huilã de la mina Vulcan, o productie extrem de micã si care nu poate asigura necesarul pentru cele douã termocentrale”, a mai spus sindicalistul Darius Cîmpean. Complexul Eneregtic Hunedoara se impune greu pe piata energiei, iar ploile au diminuat mult veniturile, în timp ce costurile de productie rãmân ridicate. Totusi, sindicatele mizeazã pe noi angajãri în subteran, asa încât productivitatea sã creascã.
Diana Mitrache