Valea Jiului tratatã cu FLIT

Valea Jiului poate rata sansa de a beneficia de finantare în cadrul programului european destinat zonelor miniere aflate în tranzitie.  Dupã întâlnirea din luna mai, din Valea Jiului, la care a  participat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb nu s-a mai întâmplat nimic concret pe marginea acestui subiect.
“În cadrul întâlnirii din data de 18 mai 2018, care a avut loc în Valea Jiului, s-a solicitat cã pânã la data de 25 mai, toti cei implicati la nivel local, sã trimitã la MFE informatii privind proiectele aflate în derulare, proiecte care sunt depuse spre finantare si se aflã încã în proces de evaluare, proiecte pe care potentialii beneficiari intentioneazã sã le depunã în perioada urmãtoare (proiecte în pregãtire), precum si informatii privind proiecte mature, dar pentru care nu au fost identificate surse de finantare. Prin urmare, intentia a fost de a face o primã evaluare a initiativelor locale si implicit a nevoilor de dezvoltare din zonã. Mentionãm cã la reuniunea cu  reprezentatii autoritãtilor locale  din Valea Jiului, au participat si reprezentanti ai autoritãtii de management ale  programelor  operationale care pot contribui la asigurarea finantãrii proiectelor propuse si analizate în cadrul întâlnirii”, aratã oficialii Ministerului Fondurilor Europene.  Apoi, oficialii  ministerului aratã cã în luna aprilie, la sediul Guvernului a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentantii Comisiei Europene, dar si  primarii din Valea Jiului. În plus, cei de la minister sustin cã autoritãtile locale pot accesa fonduri pentru dezvoltare, iar informatii suplimentare pot afla de pe internet.
“Referitor la  criteriile de selectie  si conditiile de acceptare la finantare a proiectelor, facem precizarea cã acestea sunt prevãzute în cadrul ghidurilor  solicitantului aferente fiecãrui apel de proiecte si tin cont de specificul fiecãrui  program în parte. Ghidurile solicitantului sunt publicate, initial spre consultare  publicã, iar ulterior în varianta finalã,  pe site-ul fiecãrui  minister care are în coordonare activitatea autoritãtii/autoritãtilor de management responsabilã/e cu implementarea programelor”, mai aratã oficialii Ministerului Fondurilor Europene.  Oricine poate veni cu propuneri cãtre autoritãtile locale, cu precizarea cã trebuie avute în vedere  criteriile de eligibilitate.
“Mai mult, facem precizarea cã autoritãtile publice locale sunt beneficiari eligibili în majoritatea programelor operationale finantate din  fonduri europene structurale si de investitii, putând implementa proiecte cu impact asupra  dezvoltãrii locale. Prin urmare, autoritãtile publice din Valea Jiului pot accesa fonduri  nerambursabile în cadrul oricãrui program operational. Calendarul lansãrii apelurilor poate fi urmãrit pe site-urile autoritãtilor de  management care  gestioneazã programele în cauzã. Mentionãm cã singurul PO care  are o alocare la nivel regional este Programul Operational Regional, toate celelalte programe având  alocãri nationale  dedicate diverselor  prioritãti/obiective specifice”, mai noteazã ministerul.  Pe scurt, asta înseamnã cã primãriile trebuie sã acceseze fonduri, fãrã a mai cere sprijinul Ministerului Fondurilor Europene.
Monika BACIU

2 comentarii la „Valea Jiului tratatã cu FLIT

  • 12 iulie 2018 la 20:52
    Permalink

    Au fost minciuni sa se faca ca lucreaza apoi vor de vina pe Primari din valea jiului ca nu au facut proiecte bune . Asa au mintit guvernanti PSD cu Gara Petrosani , DN 7A (Cheile Jietului) spre Voineasa si Transalpina ne rupem masinile , drumul spre Herculane , Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Termoficarea in valea jiului , Mina Livezeni si Mina Vulcan , … sau Consiliul Judetean Hunedoara PSD nu asfalteaza drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , … dar noi valea jiului votam de 28 de ani cu PSD (la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …) .

  • 14 iulie 2018 la 07:32
    Permalink

    o sa mori de ciuda ca nu se fac investitii la mina si nu se repara drumurile

Comentariile sunt închise.