Doar Ministerul Culturii mai poate salva cladirile de patrimoniu lasate in paragina de proprietarii lor, care nici nu le restaureaza, dar nici nu le instraineaza catre altcineva care le-ar putea da stralucirea de odinioara.
O multime de cladiri de patrimoniu, altadata bijuterii arhitecturale, sunt lasate in paragina, iar autoritatile locale nu pot interveni. Sunt legate de maini si de picioare, pentru ca nu au legislatia de partea lor. Exista, insa, o speranta, iar aceasta vine de la Ministerul Culturii. In Romania, legislatia care da voie autoritatilor locale sa intervina acolo unde proprietarii nu fac nimic se refera doar la imobilele proprietate privata aflata intr-o avansata stare de degradare, dar si acestea doar daca prezinta pericol pentru altii. „Legiuitorul nu prea spune exact masurile care trebuie luate, numai in cazul in care pot sa afecteze cladirile din jur, sau care pot afecta locuitorii care trec prin preajma. Si atunci se poate face, in baza unei hotarari judecatoresti, demolarea acestor constructii. In cazul in acre nu se cunoaste proprietarul, se face trecerea constructiei respective in patrimoniul primariei si luarea masurilor ca atare. Daca se stie proprietarul, se face doar somatie de catre primarie”, a declarat Adrian Moldovan, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii Petrosani. Raman, insa, nelegiferate, tocmai cladirile de patrimoniu. Multe sunt in ruina, iar stralucirea de odinioara se pastreaza doar in pozele de arhiva.
Cladirile, evaluate de specialisti
De exemplu, in mijlocul Petrosaniului, celebra Casa cu Turn, care apartine de vechea Colonie Ianza, se darama cu fiecare zi care trece, dar autoritatile sunt legate de maini si de picioare.
Colonia Ianza este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului. A fost construita la inceputul anilor 1900 de catre Vasile Ianza, de loc din Sarmizegetusa, dar asezat pe plaiurile Vaii Jiului, care a fost mai intai pretor si apoi prim pretor al plasei Petrosani. Colonia Ianza se intindea, initial, de la podul de peste paraul Maleia, unde este astazi sediul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, pana la calea ferata, care despartea Colnia Ianza de prima colonie muncitoreasca, construita de austro-ungari.
In 1956 statul roman a nationalizat imobilele detinute de familia lui Vasile Ianza, iar cele 14 apartament trecute in decretul de nationalizare au fost locuite de chiriasi, inclusiv Casa cu Turn. Dupa 1990, o parte din imobile se intorc la urmasii lui Vasile Ianza, iar celebra Casa cu Turn, alaturi de alte doua constructii, a ajuns la stranepotul lui, artistul plastic Cristian Ianza. Acum, acestea sunt aproape amintire. Ianza a avut intentia sa le instraineze, dar cumparatorii nu s-au inghesuit, desi sunt situate intr-o zona centrala a municipiului Petrosani si din cauza pretului mare cerut de proprietar. Asa ca au ramas nelocuite si se afla intr-o avansata stare de degradare. Iar acesta este doar un exemplu. Adrian Moldovan spune ca in acest caz solutia salvatoare ar putea veni chiar de la Ministerul Culturii.
„In acest caz, Ministerul Culturii si Cultelor, care le are in patrimoniu, sa intervina asupra proprietarului, ca sa o puna la punct sau sa il atentioneze sa o cedeze, sub o forma sau alta. In privinta presului se poate merge ori la o negociere cu cel care detine cladirea, ori, daca nu, la o eventuala evaluare, de catre doi – trei evaluatori, si se vede cam pe unde este pretul”.
Carmen Cosman