Claudiu Bleont, Cezara Dafinescu, Marcel Iures, Horatiu Mãlãele, Maia Morgenstern, Dan Puric sau Florin Piersic junior vin la Teatrul Dramatic din Petrosani, în spectacole de galã, la împlinirea a 7 decenii de existentã a institutiei de culturã de la noi. Teatrul I.D. Sîrbu marcheazã astfel evenimentul de anvergurã, iar totul porneste  în 26 mai, de la casa lui I.D. Sîrbu. Vor fi decernate titluri de cetãteni de onoare, vor avea loc vernisaje si se va asculta chiar operã pe aceastã scenã, spectacolele urmând sã se desfãsoare timp de 11 zile în acest loc. „Este vorba de aniversarea celor 70 de ani de la înfiintarea teatrului, o vârstã frumoasã, o vârstã care ne face sã ne simtim importanti în aceste câteva zile care urmeazã sã aniverseze aceastã frumoasã vârstã a teatrului. Am încercat sã punctãm aceastã trecere prin zona teatralã, dar sã aducem si mici evenimente care sã iasã putin din sfera teatralã, si anume, spectacole de operã si dans sau balet, pentru cã noi considerãm cã publicul din Valea Jiului  este unul doritor, în urma multiplelor semnale pe care le primim de la spectatori”, a declarat, în cadrul unei conferinte de presã, Cosmin Rãdescu, managerul Teatrului Dramatic I.D. Sîrbu.
Este unul dintre cele mai importante proiecte, pe care teatrul din Petrosani le organizeazã si pentru aceasta, Consiliul Judetean a alocat suma de 300.000 de lei, bugetul din acest an al institutiei de la Petrosani fiind cel mai mare pe care l-a avut vreodatã. „Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înfiintarea teatrului si era un lucru cert cã trebuia sã pregãtim un eveniment. Aceastã galã este unicã pentru judetul Hunedoara si unul dintre cele mai importante ce se desfãsoarã în acest an la nivel national. Este cel mai mare buget pe care îl are teatrul ID Sîrbu, fiind cu 80% mai mare decât bugetul din anul precedent”, a spus si Sorin Vasilescu, vicepresedintele C J Hunedoara.

Teatrul poartã numele lui I.D.Sîrbu si, chiar dacã actorii de aici ar fi vrut sã punã în scenã o piesã biograficã, nu au reusit decât sã organizez acel mars de la casa memorialã din Petrila.  „Am încercat sã deschidem gala cu un mars de la casa memorialã a lui I.D Sîrbu pânã la Petrosani, un mars pe care actorii teatrului îl vor parcurge ca un soi de drum initiatic, ca o golgotã, pe care, asemenea lui Iisus, o vor parcurge si actorii, în sens simbolic. Din pãcate, chiar urma sã desfãsurãm un proiect, dar  nu se va mai întâmpla. Au fost  discutii cu sotia lui I.D Sîrbu, care nu a acceptat sã îi fie montatã o piesã de teatru care sã îl aibã ca subiect pe I.D Sîrbu. A preferat si a  conditionat ca teatrul din Petrosani sã monteze doar o una dintre piesele de teatru scrise de el. Ne-a dat peste cap gala, pe care doream sã o deschidem cu un spectacol care s-ar fi numit „Visul de aur al omenirii” – unul dintre sloganurile lui Gary Sîrbu. Nu ne-a dat acordul si am renuntat. Am suplinit nevoia de a-l aniversa, prin spectacolul de teatru non-verbal, care se va desfãsura la finalul marsului initiatic, pe esplanada din fata teatrului”, a adãugat Cosmin Rãdescu.
Teatrul Dramatic ID Sîrbu va acorda titluri de cetãtean de onoare mai multor actori care vor veni aici, iar spectacolele vor avea preturile  similare cu cele din orice stagiune.
Suntem, asadar, asteptati în perioada 26 mai – 5 iunie, la o avalansã culturalã dedicatã celor 70 de ani de existentã a unuia dintre cele mai importante teatre din România.
Diana Mitrache