La urmãtoarea editiei a acestei campanii vom avea prilejul de a ne întâlni cu un om aproape nevãzut de publicul larg, dar care, dacã ar fi lipsit, noi toti am fi fost mult mai tristi. Este vorba despre omul care a contribuit substantial la râsul nostru, la calitatea acestuia si, nu în ultimul rând, la cultura româneascã.
Cornel Udrea s-a nãscut la 27 martie 1947 în orasul Gheorgheni, jud. Harghita. În anul 1964 a absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, iar în 1969 a devenit absolvent al Facultãtii de Filologie din Cluj. Scriitor, ziarist, realizator-coordonator programe de divertisment, teatru radiofonic si spectacole cu public, Cornel Udrea a lucrat timp de 40 de ani în cadrul Societãtii Române de Radiodifuziune, la Studioul de Radio Cluj. Este membru activ al Uniunii Scriitorilor din România, Membru de onoare al Ligii Scriitorilor Români, Membru de onoare al Uniunii Ziaristilor din România, Membru de onoare a Asociatiei Regale Suedeze de Teatru, Director onorific al Asociatiei Culturale Interludis si rector onorific al Academiei de Umor „Rãzesii” din Suceava.
Cornel Udrea a oferit cititorilor sãi peste 115 titluri, majoritatea tipãrite în mai multe editii (cãrti de poezie, de prozã, de teatru, monografii, antologii, eseuri). A realizat, în premierã mondialã, editarea a douã volume de prozã umoristicã pentru nevãzãtori (CLEPSIDRA CU MINUTARE, Editura Electronica, 1997), tipãrite în Braille, premierã editorialã mondialã. Volumul umoristic Obiceiuri de nuntã la cangurii schiopi  a devenit titlul cel mai cunoscut si cu cel mai mare tiraj de carte umoristicã, atât înainte cât si dupã revolutie: 145.000 exemplare. (Cartea a fost retrasã de pe piatã de regimul comunist, în 1980).
Este  autorul celei mai des jucate piese de teatru de dupã revolutie: Românie, dragã Elvetia mea. La Teatrul National din Târgu Mures s-a jucat de 188 de ori si a fost reluatã în peste zece alte teatre (atât profesioniste cât si de amatori).
Prezent el însusi ca autor si personalitate culturalã în peste 20 de monografii si dictionare literare, publicate între 1979 si 2014, Cornel Udrea este si beneficiarul unei unanime recunoasteri nationale si internationale, pentru care stau mãrturie cele peste 70 de diplome, premii, distinctii si ordine, primite între anii 1996 si 2016. Orasele Gura Humorului (1999), Siret (2004), comuna Ogra, Mures (2007) si comuna Mahmudia (2009) i-au acordat titlul de CETÃTEAN DE ONOARE.
Personalitatea lui CORNEL UDREA depãseste cu mult dimensiunile unei biografii obisnuite pentru un scriitor talentat, dedicat umorului. A privit cu adâncã seriozitate lumea în care trãieste si a descris-o cu o înaltã implicare comicã, a cãutat mereu sâmburele lucid, dar si ludic, al comunicãrii cu semenii sãi, si a reactionat mereu atunci când a gãsit motive de uimire, de îngrijorare, sau chiar de satisfactie. Permanent atent la dimensiunea spiritualã a lucrãrilor pãmântene precum si la dimensiunea comicã a aspiratiilor necuvenite, iscoditor plin de energie, creator plin de farmec, povestitor imbatabil si spirit civic treaz, exemplar OM viu, hâtru si generos, CORNEL UDREA se aflã în posesia tuturor argumentelor care îl recomandã pentru a fi prezent la campania „Premiantii fãrã premii”. Vã invitãm ca, pentru exemplul sãu de dãruire, pentru modul în care a ales sã apere râsul ca formã de manifestare a supravietuirii spiritului românesc, sã ne întâlnim cu acest om si sã-i spunem cã-i multumim pentru munca sa.
Sâmbãtã, 12 Mai 2018, ora 11.00, Cornel UDREA vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori, venind în Piata Victoriei, din Centrul Devei.
Dan TERTECI