Conducerea CEH trebuie sã dea explicatii pentru incidentul cu Transgaz

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara  este somatã de Ministerul Energiei sã vinã cu  explicatii în privinta plãtilor efectuate. Oficialii ministerului solicitã explicatii, dupã ce Transgaz a lãsat termocentrala Mintia fãrã gaz metan, ca urmare a neplãtii facturilor.
“Am transmis-o (n.r. nota justificativa). Ce plãti s-au efectuat în aceastã perioadã si care au fost prioritãtile”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.  Oficialii societãtii au la dispozitie un timp limitat pentru a transmite rãspunsurile la minister. Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al CEH declara cã societatea nu are fonduri pentru plata tuturor facturilor. Transgaz are de recuperat de la CEH suma de 1,7 milioane de lei. A fost semnat un angajament de platã, iar conducerea societãtii energetice s-a angajat cã va plãti sumele restante în douã transe.
Termocentrala Mintia a fost reconectatã la reteaua de gaz metan
Furnizarea gazului metan a fost reluatã miercuri dupã  amiazã la Termocentrala Mintia, dupã ce între conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si reprezentantii Transgaz s-a ajuns la un acord în ceea ce priveste plata datoriei de 1,7 milioane lei pe care producãtorul de energie electricã o are cãtre compania de transport a gazelor.
„Plata datoriei cãtre Transgaz se va face în douã transe, în lunile aprilie si mai, în paralel cu achitarea facturii curente. Am avut mare noroc cã o instalatie atât de veche de la termocentrala Mintia, cum este grupul energetic 2, a functionat fãrã probleme în aceste zile în care nu am avut gaz metan”, a declarat presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc.
Potrivit liderului sindical, functionarea fãrã incidente a termocentralei Mintia a demonstrat importanta experientei si a pregãtirii profesionale avansate de care trebuie sã dea dovadã angajatii care lucreazã în unitãtile producãtoare de energie electricã, astfel încât sã nu fie afectatã  securitatea în functionare a Sistemului Energetic National.
„În balanta functionãrii fãrã probleme a termocentralei a cântãrit foarte mult experienta si profesionalismul salariatilor de la Mintia, ceea ce ne demonstreazã cã este nevoie de continuitate la acest producãtor de energie electricã pentru a garanta securitatea Sistemului Energetic National. De asemenea, aprovizionarea ritmicã cu cãrbune din Valea Jiului a contat foarte mult în functionarea fãrã evenimente a termocentralei Mintia”, a completat Istoc.
Conform sindicalistilor, pentru prima datã în istoria sa, Termocentrala Mintia a rãmas fãrã gaz metan aproape 48 de ore din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei la Transgaz. În acest timp, centrala a functionat doar pe cãrbune, cu un singur cazan de abur din cele douã ale grupului energetic numãrul 2. Complexul Energetic Hunedoara (CEH) asigurã 5% din totalul productiei nationale de energie, fiind cel mai mare producãtor de energie electricã din partea de nord-vest a tãrii. Din cadrul CEH fac parte minele de huilã Livezeni, Lonea, Lupeni si Vulcan, împreunã cu termocentralele Mintia si Paroseni.
Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Conducerea CEH trebuie sã dea explicatii pentru incidentul cu Transgaz

  • 21 aprilie 2018 la 12:36
    Permalink

    Praf in ochi. Gargar? pentru prosti.

Comentariile sunt închise.