Ministerul Energiei nu are posibilitatea sã salveze Complexul Energetic Hunedoara. Este nevoie de formarea unui comitet interministerial (fãrã numãr-n.r.) care sã analizeze situatia societãtii energetice.
“Opinia Ministerului Energiei, care a fost inclusã în memorandumul cu tema: “Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA-situatia actualã si perspective”, este cã situatia extreme de dificilã si complexã cu care se confruntã Societatea Complexul Energetic Hunedoara nu poate fi solutionatã strict la nivelul Ministerului Energiei si cã pentru gestionarea problemei CEH/Valea Jiului trebuie sã se constituie un Comitet Interministerial care sã dezbatã si sã identifice solutii pentru problemele patrimoniale, de mediu, de investitii (inclusiv în domeniul producerii, transportului si distributiei energiei termice în sistem centralizat în municipiile din Valea Jiului si Deva), sociale, inclusiv posibilitatea de accesare de fonduri europene disponibile pentru astfel de situatii”, aratã Ministerul Energiei.
Discutii pentru extragerea pãrtilor viabile
Complexul Energetic Hunedoara ar putea sã treacã printr-o restructurare. Oficialii ministerului vorbesc de extragerea pãrtilor viabile ale CEH.
“Ministerul Energiei are în analizã si dezbateri preliminare cu Consiliul Concurentei si cu reprezentantii directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, legate de identificarea unor solutii de reorganizare si remodelare a activitãtii Complexului Energetic Hunedoara, dintre care specificãm organizarea Serviciului de Interes Economic General (SIEG) grefat pe capacitãtile energetice ale grupurilor de la Mintia-Deva, pentru furnizarea unor astfel de servicii. Totodatã, se analizeazã posibilitatea emiterii unui act normative pentru acordarea unei capacitãti de furnizare servicii de RTL (rezervã tertiarã lentã)”, aratã ministerul de resort. Din anul 2016 se discutã despre accesarea ajutorului de tip SIEG. Sindicalistii din zona energeticã nu sunt însã de acord cu aceastã variantã. “Compensatiile acordate în cadrul ajutorului de tip SIEG, pentru fiecare kWh produs, vor trebui sã acopere diferenta între costurile de productie si preturile de vânzare a energiei electrice si sã asigure realizarea investitiilor de mediu si de reabilitare/modernizare pentru cele douã grupuri”, aratã ministerul fãcând referire la grupul nr. 3 de 235 MW de la termocentrala Mintia si la grupul de 150 MW de la Paroseni.
Grupuri fãrã huilã
Un alt aspect pe care îl au în vedere oficialii de la Ministerul Energiei este înlocuirea unor grupuri care functioneazã pe bazã de huilã. “Un alt proiect avut în vedere pentru mentinerea capacitãtii de productie în zona respectivã presupune înlocuirea unor capacitãti învechite pe huilã cu altele, pe gaze naturale, performante, cu randament superior si care vor contribui la reducerea emisiilor”, mai aratã documentul. Se doreste realizarea unui grup energetic în ciclu combinat, cu condensatie, cu capacitatea de 400 MW si functionare pe gaze naturale. Existã însã probleme în implementarea proiectului. Obstacolul major îl constituie sechestrul. Astfel, ministerul are nevoie de “acordul ANAF si MFP privind posibilitatea extragerii, sub o formã juridicã permisã de lege, a unor active necesare, având în vedere faptul cã întreg patrimonial termocentralei Mintia este sub sechestrul instituit de respectivele institutii”.
Fonduri pentru dezvoltarea zonei
Oficialii Ministerului Energiei sustin cã existã posibilitatea accesãrii unor fonduri europene pentru dezvoltarea Vãii Jiului. Dar aruncã responsabilitatea în sarcina administratiilor locale. Ministerul Energiei vorbeste de fonduri precum “ajutorul regional, fondul european de ajustare la globalizare, fonduri de dezvoltare ruralã”, cu mentiunea cã “accesarea fondurilor respective trebuie efectuatã, în primul rând, la nivelul autoritãtilor locale”.
“În cazul în care, de comun acord cu COM (comitetul interministerial – n.r.), se vor identifica solutii pentru pãstrarea în activitate a unor active viabile din cadrul CEH, este evident cã o parte a resursei umane, cu o bunã calificare, va fi utilizatã în continuare în cadrul complexului. În functie de evolutia viitoare a societãtii, sunt avute în vedere si mãsuri necesare pentru protectia socialã a angajatilor. Resursa umanã din cadrul SCEH SA vã continua sã constituie principalã valoare, respectarea drepturilor salariatilor fiind un obiectiv deosebit de important”, mai aratã Ministerul Energiei. Complexul Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie extrem de gravã. Riscul de a intra în faliment este iminent.
Monika BACIU