Universitatea din Petrosani vrea sã urce în topul universitãtilor din România si are acum toate sansele. Rectorul acestui campus, profesorul universitar Sorin Radu sustine cã acest lucru este si posibil si tocmai ce s-a discutat acest aspect la Consiliul Rectorilor ce s-a tinut la Brasov.
Universitatea din Petrosani este una complexã si acesta ar putea fi un avantaj, dacã s-ar lua în calcul mai multe aspecte.
„Se pune problema regândirii ierarhizãrii universitãtilor, care a fost fãcutã în 2011 – 2012, pe alte criterii. Asta, pentru cã nu putem lua toate universitãtile la grãmadã. Sunt universitãti calate pe tehnic, cu profil medical, umaniste, sau economic, etc. Asta ne-ar avantaja, noi fiind în grupul universitãtilor comprehensive, care au atât inginerie, cât si stiinte sociale sau economice si vor fi mai multe clase, în functie de ponderea acestor domenii si se acrediteazã scolile doctorale ”, a spus prof univ. dr. habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Termenul înaintat de rectorii din România trece de acest an calendaristic, însã, profesorii de la Petrosani se pregãtesc pânã atunci cu tot ce înseamnã oportunitãtile de aici.
„Sper sã avem toate conditiile si ne vom mobiliza în acest sens, ca sã fim universitate de învãtãmânt si cercetare, pentru cã avem potential si capacitate si rezultatele de pânã acum ne motiveazã. Cred cã evaluarea se va finaliza la sfârsitul lui 2019, în toate universitãtile din România”, a mai precizat Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Din top 20, cele mai bune cinci institutii de învãtãmânt superior intrã în categoria universitãtilor românesti cu potential de excelentã, vizibile si cu impact international si sunt: Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (1), Universitatea din Bucuresti (2), Universitatea Politehnica din Bucuresti (3), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (4) si Universitatea de Vest din Timisoara (5). Universitatea din Petrosani nu se regãseste în top 20.
Diana Mitrache