Companii nipone sunt interesate sã investeascã în Complexul Energetic Hunedoara. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, s-a aflat la Bucuresti. Acesta a venit însotit de reprezentantii a 30 de companii nipone.
Discutii au fost purtate si cu ministrul Energiei, Toma Petcu. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, s-a întâlnit cu reprezentantii unor companii japoneze care si-au manifestat interesul pentru termocentrala de la Mintia.
“Aici (la minister-n.r.) au venit reprezentantii unor companii japoneze. Existã interes pentru Mintia, sã sperãm cã reusim sã îl si materializãm”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
La întrevederea cu oficialii japonezi, din partea Guvernului României, la întâlnire au participat, de asemenea, ministrul economiei, Gheorghe Simon, ministrul energiei, Toma-Florin Petcu, ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat, Ilan Laufer, ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, si secretarii de stat Ramona Lohan, Florin Vodita si Gabriel Andronache.
Mintia moare
În tot acest timp, termocentrala de la Mintia este la un pas de colaps. În luna octombrie a anului trecut, ministrul Energiei, Toma Petcu a spus cã o companie din Israel este interesatã de retehnologizarea de la Mintia. Cea mai mare companie din Israel este interesatã de retehnologizarea termocentralei de la Mintia. Ministerul Energiei poartã discutii cu Israel Electricã Corporation, pentru retehnologizarea si conversia pe gaze a unor grupuri de producere a energiei de la termocentrala Mintia, judetul Hunedoara, a declarat, în luna octombrie, ministrul Energiei, Toma Petcu.
“Suntem pe cale sã pornim retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, dar si conversia unor grupuri pe gaz, împreunã cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în discutii avansate cu aceastã companie, cea mai mare companie de energie din Israel”, a spus Toma Petcu, ministrul Energiei.
În urmã cu câtiva ani, chinezii erau în cãrti pentru retehnologizarea grupurilor de la Mintia. Negocierile s-au blocat din cauza unor neconcordante. În anul 2014 oficialii ministerului Energiei, de la acea vreme, sustineau cã termocentrala Mintia va fi retehnologizatã. Au avut loc si deplasãri în China pentru a-i convinge pe chinezi sã investeascã în energia româneascã. Totul a fost oprit.
AGA de la CEH nu a aprobat demararea lucrãrilor pentru reabilitarea grupurilor de la Mintia, desi a atribuit contractului chinezilor de la China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC). Pentru a se alinia directivelor europene, termocentrala Mintia ar fi trebuit sã fie modernizatã, însã acest lucru nu a fost fãcut, desi încã de prin anii 2012 au început procedurile.
Monika BACIU