Stãteau mai mult prin foi de boalã este explicatia pe care o dau acum cei de la Complexul Energetic Hunedoara, atunci când sunt întrebati cum fac disponibilizãri, ca mai apoi sã facã angajãri. În aceste zile 496 de mineri pleacã din sistem, de la minele viabile, iar majoritatea au vârsta de pensionare, adicã 45 de ani. Cei mai multi nu mai vor sã lucreze si, în ultimele luni, au stat mai mult în concedii de boalã, ori au încercat sã nu mai vinã la minã în orice fel. Asa se explicã acum cã, dupã disponibilizãri, de anul viitor, vor fi fãcute angajãri, pentru cã productia de huilã nu poate fi realizatã, dupã ce vor pleca atât de multi oameni.
„Având în vedere noua variantã pe care se merge acum la CEH, vor fi si anul viitor concedieri colective, dar doar la sfârsitul anului. Posibil ca sã fie în luna decembrie 2018, însã, depinde mult de traiectoria pe care va merge CEH, pentru cã existã un material pe masa premierului, care, dacã se vor gãsi solutii pentru aplicarea lui, va duce la anumite modificãri si în programul activitãtii minelor. În mod clar vorbim si de angajãri, care trebuie sã se facã din ianuarie 2018, pentru a acoperi acele goluri, care au fost lãsate de aceste concedieri”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
La primele disponibilizãri din mineritul Vãii Jiului nici nu s-a pus problema angajãrii de personal nou, iar oamenii care lucreazã acum în subteran au vârsta de pensionare si au cam 20 de ani lucrati sub pãmânt. Este nevoie de forte proaspete în subteran, spun acum cei care organizeazã acolo activitatea, iar angajãrile se vor face la începutul anului.
Diana Mitrache