Foarte multe persoane, printre care destui copii, din Valea Jiului în general si din Petrosani în special, trãiesc fãrã sperantã cã îsi vor mai reveni în urma unor boli  neurologice, afectiuni locomotorii, în urma unor accidente de diverse tipuri, inclusiv cele vasculare. Kinetoterapia, cunoscutã ca terapia prin miscare, s-a dovedit fiind extrem de utilã în asemenea cazuri si în multe altele. Crucea Rosie Petrosani, sustinutã de Primãria si Consiliul Local Petrosani, a trecut la etapa de functionare a Cabinetului Premedical prin primul serviciu – kinetoterapie profesionistã pentru salvarea oamenilor.
”Domnule primar, Crucea Rosie Subfiliala Petrosani vã informeazã cu privire la atingerea urmãtoarei etape a Proiectului de actiuni comune ”Cabinet pentru acordare îngrijiri premedicale a persoanelor aflate în asistenta Subfilialei de Cruce Rosie Petrosani”. În acest sens, s-a amenajat, dotat cabinetul premedical si s-au autorizat persoanele care vor activa ca specialisti voluntari. În prezent stadiul proiectului este:
Cabinetul este functional începând din data de 1 octombrie 2017;
Cabinetul va fi deservit de un KINETOTERAPEUT licentiat si un ASISTENT MEDICAL acreditat, în baza unui contract de voluntariat.
Programul cabinetului va fi în fiecare vineri, între orele 14,00 – 16,00.
Programul se poate modifica functie de cereri.
Multumim si dorim în continuare o colaborare deschisã, în folosul oamenilor!” – scrie directorul Filialei de Cruce Rosie, Felicia Vitan, în informarea adresatã primarului municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, cel care a initiat un proiect hotãrâre în vederea deschiderii unui cabinet premedical, proiect care a fost votat în unanimitate de Consiliu Local.
De precizat cã directorul Crucii Rosii Petrosani, Felicia Vitan, este si asistent medical, pe lângã alte 4-5 atestate legate de activitatea unui asemenea serviciu de utilitate publicã, asistentã socialã, dar si de protectia muncii si interventie în caz de dezastre.
Ideea tratamentului prin kinetoterapie i-a venit când a constatat cã în sectiile de recuperare ale spitalelor existã mare aglomeratie, iar tinerii si copii sunt în numãr îngrijorãtor de mare, pãrintii fiind nevoiti sã facã drumuri regulate la Deva si în orase mari din tarã.
Kinetoterapia, în mod uzual se traduce ca fiind terapia prin miscare, dar de fapt aceastã terapie este utilã atât în recuperarea afectiunilor locomotorii, cât si în tratarea unor afectiuni ale organelor interne, boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice si chiar digestive, diminuarea durerilor de spate, ale durerilor articulare, de cap si revenirea organismului dupã convalescentã.
Se stie, de exemplu, cã efortul fizic controlat si masajele medicale pot reduce valorile tensiunii arteriale în hipertensiunea arterialã sau pot reduce valorile diabetului zaharat, dar si întãrirea sistemului imunitar.
Kinetoterapeutul care a acceptat fãrã conditii, voluntar, sã presteze la Cabinetul premedical al Crucii Rosii este Radu Vãrãset, un cadru medical care are deja experientã si rezultate în domeniu.
Ileana Firtulescu