PetroSani dupã furtunã / Daunã totalã, activitatea pietei suspendatã

O furtunã puternicã, dar care nu a durat mai mult de câteva minute, a distrus complet acoperisul Pietei Centrale din municipiul Petrosani.  Tabla, scândurile si bucãti mari din constructie au fost pur si simplu spulberate de vântul puternic, iar toate s-au prãbusit peste zona în care se aflã chioscurile de pâine, sau în spatele pietei.
Judetul Hunedoara s-a aflat duminicã sub incidenta codului galben de vreme rea între orele 14 si 15.30 si a codului portocaliu între orele 16.30 – 17.30 caracterizate de averse de ploaie de 30 – 35 litri pe metru pãtrat, descãrcãri electrice si intensificãri ale vântului. În acest interval de timp, în urma unei vijelii, acoperisul pietei agro- alimentare din Petrosani, cu o suprafatã de aproximativ 1.200 mp, a fost dislocat de vânt.  Elemente din structura acoperisului cãzut au avariat 3 autoturisme  parcate în apropiere si acoperisurile a douã chioscuri. Din fericire, nicio persoanã nu a fost surprinsã si rãnitã de acoperisul dislocat.
Administratorul pietei, Sorin Cretu a cerut ajutorul pompierilor, pentru a înlãtura efectele dezastrului provocat de vânt. Din pãcate, însã, ploaia care a urmat a inundat piata si toate magazinele din interior au de suferit. De altfel, întreaga activitate a halei agro-alimentare va fi sistatã de acum înainte. Asta, pentru cã în interior existã riscuri mari si oricând plafonul se poate prãbusi. Ploaia care a cãzut, dupã ce acoperisul a zburat,  a distrus totul.

„Cred cã pe o perioadã nedeterminatã oprim activitatea în halã, pânã gãsim o finalitate, ca sã renovãm complet paguba. Daunele sunt totale, având în vedere acoperisul halei, care este distrus”, a spus Sorin Cretu, administratorul Pietei agro-alimentare.
Hala agro-alimentarã a fost refãcutã în urmã cu mai multi ani, însã, furtuna de duminicã a distrus totul. „Din câte stiu eu, investitia s-a fãcut în jurul anului 2002 – 2004,  când a fost renovatã pe fonduri europene”,  a afirmat administratorul.  Tot acoperisul s-a desprins si acum comerciantii, unii dintre ei, nu vor mai putea sã-si vândã deloc marfa.
„Vom  gãsi niste solutii temporare. Încercãm sã le asigurãm celor cu lactate mesele cu vitrinã afarã,  iar cei cu zarzavaturile, îi repartizãm în platoul de jos al pietei. Celor cu carnea, nu avem cum sã le asigurãm acum conditii în piatã”, a conchis Sorin Cretu.  Autoritãtile locale intentioneazã acum sã cearã un ajutor de la Guvern, pentru calamitãti, asa încât sã poatã reconstrui acoperisul pietei. Costurile cu reparatia acoperisului distrus în totalitate sunt estimate la peste 400 de mii de lei iar banii necesari nu se aflã nici în bugetul Administratiei Pietelor Petrosani si nici în cel al administratiei locale.
Diana Mitrache
Maximilan GÂNJU

Advertisements