Biserica din Alun, monument istoric de secol XVII, riscã sã disparã din cauza nepãsãrii. Edificiul este cel mai vechi din Tinutul Pãdurenilor, conform etnografului Romulua Vuia.  Biserica este acoperitã cu sindrilã care nu a mai rezistat însã timpului si intemperiilor, astfel încât, pentru a putea fi salvatã pictura pe lemn, precum si sculpturile din interior, a fost acoperitã cu folie din plastic. ”Din pãcate, asa cum poate stiti deja, desi binecuvântat de Dumnezeu cu o asezare într-un loc minunat, satul Alun este aproape pãrãsit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmurã stau cu lacãtul pe poartã. Drumul cãtre sat, din marmurã si el, e bãtut doar de turistii dornici sã vadã locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului”, spun initiatorii proiectului.

Douã asociatii, Alternative Rurale si SalvaSat, au decis sã se implice în salvarea monumentul istoric, dar si pentru readucerea satului la viatã. Astfel, în cadrul Festivalului Panorama Blues Festival, organizat în 4 si 5 august în Tinutul Pãdurenilor, vor avea loc strângeri de fonduri pentru lãcasul de cult. În cea de-a doua zi a evenimentului va fi si organizatã o excursie ghidatã în satul de marmurã, Alun, inclusiv la bisericã. De altfel, proiectul pe termen lung al  SalvaSat îsi propune chiar repopularea satului. Initiatorii proiectului au deschis si un cont bancar, unde oricine poate  contribui cu donatii sau sponsorizãri. Acestea se pot face în contul Asociatia Non-Profit Alternative Rurale

IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.

Biserica este închinatã praznicului “Adormirii Maicii Domnului” si figureazã pe lista nouã a monumentelor istorice, fiind mentionat în taberele conscriptiilor din 1733, 1750, 1761-1762, 1805, 1828-1831, precum si pe harta iosefinã a Transilvaniei (1769-1733). O frumoasã troitã construitã initial la exterior, a fost incorporatã, prin alungirea ulterioarã a navei. Pictura încã se mai pãstreazã pe peretii ei din lemn, însã starea sa precarã nu permite prea multe precizãri de naturã stilisticã. Totusi, o inscriptie de pe o icoanã a Maicii Domnului Hodighitria dezvãluie atât vechimea, cât si unul dintre autori: “Ion Zugrav din Ardeu, sã le fie pomanã sufletelor lor, 1731”. Edificiul a fost consolidat în douã rânduri, în anii 1782, apoi în 1967-1968. Acum însã, ceea ce a rezistat timp de sute de ani riscã sã se piardã sub foliile de plastic care acoperã altarul si naosul.

Maximilian GANJU