”Viata secretã a pietrelor. Geodiversitatea si biodiversitatea din Tara Hategului” este titlul workshop-ului gãzduit la Casa Pietrelor, noul punct de vizitare si de interpretare aflat în curs de amenajare în Geoparcul International UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, administrat de Universitatea din Bucuresti.

Participantii la workshop, ambasadori si voluntari pentru Geoparc, au aflat o multime de informatii interesante în cadrul prezentãrilor sustinute de specialisti în paleontologie, speologie si biodiversitate, membri ai Asociatiei Widerness Research and Conservation, partener în proiect. Workshopul a fost organizat de Asociatia Wild Roots, în cadrul proiectului ”Casa Pietrelor, punct de vizitare si educatie non-formalã în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”

Raluca Vãcãrescu le-a dezvãluit participantilor, în prezentarea ”Lumea dispãrutã din Tara Hategului”, informatii despre cum a apãrut Pãmântul si evolutia lui, despre aparitia plantelor si a animalelor, dar si despre dinozaurii pitici care au populat fosta insulã a Hategului cu cca 70 de milioane de ani în urmã. ”Pesterile – arhive ale geodiversitãtii” au fost prezentate de Ionut Mirea, care i-a purtat pe participanti într-o cãlãtorie în adâncuri unde, dincolo de frumusetea formatiunilor, se ascund o multitudine de informatii despre  trecutul Terrei. ”Biodiversitate – diversitate naturalã” a fost prezentarea sutinutã de Iulia Miu. Ea a povestit despre relatiile complexe din ecosisteme, despre cum noi, oamenii, jucãm un rol important în mentinerea biodiversitãtii, despre ajutorul pe care îl primim din partea sa în viata de zi cu zi si cât de putin constientizãm acest lucru. Dragos Mãntoiu a vorbit captivant în prezentarea sa ”Liliecii: o lume ascunsã a sunetelor”. El a demontat, împreunã cu cei prezenti, miturile legate de lilieci, si a explicat rolul esential pe care acestia îl joacã în lantul trofic. De asemenea, au fost montate douã cãsute destinate liliecilor. Proiectul ”Casa Pietrelor” este derulat de Asociatia Wild Roots si Geoparcul International UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Noul spatiu de vizitare, aflat în curs de amenajare la Ohaba Sibisel, comuna Râu de Mori, le va dezvãlui vizitatorilor legãturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) si ”lumea vie” (biodiversitatea). La realizarea sa sunt utilizate materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pãmânt si iarbã, dispuse astfel încât sã prezinte succesiunea stratelor în naturã plecând de la roca mamã – fundatia de piatrã, si pânã la stratul fertil (pãmântul) împreunã cu iarba care va acoperi întrega structurã. Spatiul va gãzdui ateliere si activitãti de educatie nonformalã, workshopuri si aplicatii practice care sã faciliteze întelegerea notiunilor legate de geodiversitate si biodiversitate precum si legãturile dintre acestea.

Adina POPA