Dragi mineri, dragi locuitori ai Vãii Jiului,

M-am hotãrât sã vã scriu la solicitarea jurnalistilor de la “Cronica Vãii Jiului”. Duminicã are loc un vot crucial pentru tarã, un vot care înseamnã invalidarea loviturii datã la adresa institutiilor statului român. În doar câteva zile institutii fundamentale au fost acaparate – Avocatul Poporului, Monitorul Oficial, conducerile televiziunii si radioului public – iar primii trei oameni în stat, asa cum îi mentioneazã Constitutia, presedintele tãrii si presedintii celor douã Camere ale Parlamentului au fost schimbati brutal. Vorbim despre o decapitare a statului fãcutã cu o repeziciune care trãdeazã o loviturã de stat modernã. Modul în care s-a fãcut aceastã încãlcare a regulilor democratice a dus la avertismente si luãri de pozitie fãrã precedent ale liderilor occidentali. Acestia i-au cerut prim-ministrului Victor Ponta restabilirea de îndatã a statului de drept si a functionãrii institutiilor fundamentale alterate. Ce s-a întâmplat cu deprecierea leului în ultimele zile, cu investitorii strãini care dau semnale cã vor ocoli România sau chiar cã-si vor muta afacerile din tara noastrã sunt si ele semnele unei grave crize în care statul român a fost atras, în ultimele sãptãmâni, cu bunã stiintã sau cu o inconstientã uluitoare.

Vã întrebati, probabil, care este motivul pentru care cineva ar da aceastã loviturã de stat României. Motivul acestei lovituri si miza referendumului este una de viatã si de moarte pentru cei care au pus la cale tot acest scenariu: o majoritate parlamentarã, condusã de senatorii si deputatii puscãriabili, îsi doreste demiterea mea pentru a acapara justitia si pentru a-i scãpa puscãriabili de procesele care sunt pe cale sã-i trimitã dupã gratii.

Nici mãcar regulile referendumului nu au fost respectate de actualul Guvern, condus de Victor Ponta, care a ignorat legi si prevederi pentru a se asigura cã realizeazã lovitura de stat si cã o acoperã cu un vot popular. Dupã cum bine stiti, ca urmare a acestor încãlcãri care pregãtesc frauda masivã a votului, conducerea PD-L a decis sã solicite neparticiparea la referendum. Si face acest lucru din mai multe motive, (1) PD-L are un singur reprezentant în sectia de votare si, în aceste conditii, este imposibil sã asigure supravegherea democraticã a votului, a cãrui duratã, în plus, a fost prelungitã cu 4 ore, pânã la ora 23.00, în plus, (2) Guvernul a stabilit sã nu se mai evidentieze separat listele celor care voteazã în altã parte decât la sectia de votare de domiciliu, deci listele suplimentare, apoi, (3) au fost desfiintate acele etaje intermediare unde se puteau face contestatii privind fraudarea (dacã cineva constatã nereguli la vot, nu mai poate face reclamatie acum decât la biroul electoral judetean), (4) Guvernul nu doreste amplasarea de camere de filmat în sectiile de votare, desi dispozitivele sunt disponibile în scoli, acolo unde se aflã si majoritatea sectiilor, si, în plus, (5) sunt înfiintate sectii de votare si în restaurante, si în hoteluri, unde riscul de fraudã este foarte mare, oricine poate lua lista cu datele din cãrtile de identitate ale celor cazati în hoteluri, si sã le foloseascã pentru a-i trece ca fiind votanti.

Persisitã, deci, neîncrederea PD-L în corectitudinea modului în care se va desfãsura votul. Nu am cum sã nu fiu de acord cu pozitia exprimatã de ei. Regulile nerespectate si pregãtite, parcã, special pentru a crea brese de sigurantã i-au îndemnat spre

singura solutie logicã, aceea de a îndemna populatia sã nu se

prezinte la vot.

Pe de altã parte, s-a pus si aceastã problemã politicã: de ce sã validãm o loviturã de stat, prin participare? Sigur, nu poti sã opresti pe nimeni sã participe, dar aceasta este abordarea PD-L. Nu vrea ca românii sã participe la validarea unei lovituri de stat pentru cã aici, spuneau ei si juristii lor, miza este mult mai mare. O loviturã de stat validatã de electorat îi protejeazã pe cei care au realizat-o.

Eu voi fi la vot, sunt presedintele ales al României, sunt politician si am acceptat sã mã prezint în fata Parlamentului pentru cã reprezintã un gest de responsabilitate pe care mi l-am asumat. Sunt sigur cã românii vor sti sã decidã si sã respingã validarea loviturii de stat si acoperirea ei sub legitimitatea unui vot. Vor sti cã sanctiunea cea mai eficace este neprezentarea la vot pentru a da o lectie clasei politice si pentru a-i arãta cã înteleg si respectã democratia mai mult decât o fac unii politicieni mânati de interese personale sau de grup.

În rest, rãmân acelasi apãrãtor al principiilor si valorilor statului de drept si al independentei justitiei si sunt cel ce solicit constant si voi solicita, pânã în ultima zi de mandat, tuturor guvernelor sã creeze conditii propice pentru investitiile strãine si sã creeze locuri de muncã în toate ramurile industriale, inclusiv în minerit, preocuparea mea constantã fatã de acest sector fiind binecunoscutã tuturor. Am fost si rãmân un sustinãtor al deschiderii tuturor minelor rentabile din România.

Sã ne vedem cu bine dupã referendum!

Traian Bãsescu