Un abataj al E.M. Paroseni, închis din 2009, s-a încins puternic emanând monoxid de carbon, drept pentru care s-a decis, urgent, rãcirea cu azot. Minerii spun cã situatia era semãnãtoare cu cea de la Vulcan, în 2001…

La începutul acestei sãptãmâni, a fost agitatie la mina Paroseni. Minerii spuneau cã s-ar fi creat o situatie asemãnãtoare cu cele de la mina Vulcan, în anul 2001, si de la Petrila în anul 2008, când minele au ”bubuit”, iar victimele au fost multe… Aceiasi mineri spuneau cã s-a luat o hotãrâre rapidã, fiind vorba de cel mult 20 de minute, timp în care conducerea minei si a Companiei Nationale a Huilei a decis rãcirea zonei închise cu azot, temperatura fiind prea ridicatã pentru a actiona cu apã…

Problemele au apãrut la un abataj închis încã din vara anului 2009, zonã în care a apãrut monoxid de carbon, iar zidul de izolare se înfierbântase îngrijorãtor.

”În data de 20 iulie au apãrut gaze de distilare la Panoul 2, stratul III, blocul V, felia II – panou ce se aflã în dezechipare în urma expoatãrii -, cât si în galeria de bazã aflatã în continuare. Gazul a apãrut din felia I, orizont 250, abataj care este închis din 30.07.2009. Fenomenul se datoreazã depresiunii din spatiul expoatat a constructiei de izolare a abatajului. În momentul de fatã se actioneazã la izolarea panoului 3 si continuarea dezechipãrii panoului 2.

S-a intervenit cu azot si apã cu zgurã de termocentralã. Nu, situatia nu este ca aceea de la Vulcan, pentru cã nu este foc dovedit, cu fumul si ceata aferentã. Situatia este sub control” – a declarat directorul general al CNH, Nicolae Drãgoi.

De precizat cã Nicolae Drãgoi a fost director la mina Paroseni si îi cunoaste contloanele si problemele ca pe propriile buzunare.

Ileana Firtulescu