90 de milioane de euro a primit Apa Serv pentru implementarea unui amplu proiect ce va îmbunãtãti sistemul de aductiune al apei si canalizarea în mai multe orase ale Vãii Jiului.

Ministrul fondurilor europene Rovana Plumb a semnat la Petrosani contractul de finantare, la sediul Societãtii Apa Serv, acolo unde „echipa albastrã”, care a lucrat la acest proiect european a fost felicitatã pentru cã primul proiect din România a pornit vineri la Petrosani. „Vreau sã felicit întreaga echipã care aici, la compania de apã Valea Jiului, Apa Serv  a depus toate eforturile, asa încât, cei peste 118.000 de locuitori ai Vãii Jiului sã aibã acces la serviciile de apã potabilã si canalizare. Sunt bucuroasã cã putem sã semnãm primul si cel mai mare proiect major, în sectorul de apã si apã uzatã din România, în sumã de 90 de milioane de euro, aici în Valea Jiului”, a declarat, la momentul semnãrii contractului, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. În plus, Rovana Plumb a vorbit si despre importanta acestor lucrãri, dar si despre pretul apei, care ar trebui sã scadã. „118.000 de locuitori vor beneficia de acces la serviciile de apã potabilã si la o retea de canalizare, care sã asigure, pânã în anul 2023, când se va finaliza aceastã lucrare de extindere si modernizare, o reducere cu 30% a tot ceea ce înseamnã pierderi în reteaua de apã potabilã si cu 40 %  reducere a infiltratiilor în retelele de colectare ale apei uzate. Acest lucru înseamnã cã se va plãti mai putin. De aceea, în afarã de accesul pe care trebuie sã îl aibã populatia la apã potabilã, si pretul pe care îl plãtim, trebuie sã fie corespunzãtor”, a mai adãugat ministrul Rovana Plumb.

Costel Avram directorul general al Apa Serv Valea Jiului, vizibil emotionat, a vorbit despre munca depusã de echipa sa, echipã pe care a denumit-o „echipa albastrã”, care a fãcut tot posibilul ca, de primii bani ce vin în România, pe Programul Operational de Infrastructurã Mare, sã beneficieze locuitorii Vãii Jiului.

2-1

„Astãzi (n.r. vineri), semnãm cel mai mare proiect de investitii, în Valea Jiului. Este de 90 de milioane de euro si, încã o datã vreau sã vã multumesc tuturor, pentru modul în care am lucrat, primari, Consiliul Judetean si colegii mei de la Apa Serv. Multumim mult si chiar am emotii pentru acest mare eveniment pentru Apa Serv”, a spus  Costel Avram, înainte de a semna, alãturi de Rovana Plumb si Gheorghe Ile, presedintele ADI Apa Valea Jiului, actul de finantare. Proiectul este cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructurã Mare 2014-2020 si are o valoare totalã aprobatã de 90 de milioane de euro, 85% din valoarea contractului reprezentând fonduri europene nerambursabile; 13% fiind alocati de la Buget de stat, iar 2%  reprezentând  contributiile locale ale Consiliilor Locale si Consiliul Judetean Hunedoara. „Am terminat o etapã de pregãtire grea, vom începe etapa de implementare si sperãm cã, la sfârsitul acesteia, sã fim premianti, asa cum am fost pe P.O.S.  Mediu”, a spus si Monica Tarcea, manager de proiect. Proiectul urmeazã a fi implementat în perioada 19 mai 2017 – 31 decembrie 2023. Acesta este primul proiect nou de investitii în exercitiul financiar 2014 -2020 , finantat prin Programul  Operational Infrastructurã Mare (POIM) si reprezintã totodatã cea mai mare investitie în infrastructura de apã si apã uzatã în Valea Jiului.  Proiectul privind ”Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) -2014-2020”, prevede realizarea urmãtoarelor investitii majore:
– Reabilitare aductiuni – 29,2 km (din care aductiune Câmpu lui Neag – 4,2 km);
– Reabilitare retele apã – 69,6 km (Petrosani-18,4 km, Petrila-9,2 km, Aninoasa-1,9 km, Vulcan- 16,0 km, Lupeni-17,1 km, Uricani-7,0 km)
– Extindere retele apã Câmpu lui Neag – 8 km;
– Reabilitare canalizare – 47,3 km (Petrosani-11 km, Petrila-7,4 km, Aninoasa-2,5 km, Vulcan-7,2 km, Lupeni-12,8 km, Uricani-6,4 km);
– Reabilitare 1 captare apã Izvorul;
– Reabilitare 2 statii tratare (Taia si Zãnoaga);
– Statii de pompare – 6 bucãti (2-Petrosani, 2-Lupeni, 2-Uricani);
– sistem centralizat SCADA, inclusiv bransamente electrice
– achizitia de utilaje si echipamente pentru interventii în sistemele de apã si apa uzatã.

Diana Mitrache