În timp ce medicii din România pleacã pe capete în strãinãtate, iar în sistem existã un deficit acut de cadre medicale, Ministerul Sãnãtãtii deschide larg portile pentru medicii strãini care doresc sã profeseze la noi.
Medicii din judetul Hunedoara, la fel ca si cei din tarã, aleg sã plece în strãinãtate – de multe ori în zonele de conflict – pentru a putea trãi decent.
La ora actualã, existã un deficit de personal în sistemul sanitar judetean, recunoscut si de autoritãtile competente, iar edilii au ajuns sã se batã pentru a prinde un medic cu experientã pentru spitalele care deservesc comunitãtile.
De exemplu, la Spitalul Municipal Lupeni – spune city managerul localitãtii, Gabriel Lungu – numai anul acesta a venit de la Pitesti un medic pentru analize medicale, pentru Laborator, un medic de Obstreticã – Ginecologie, venit de la Craiova, doi medici din Abrud, unul anestezist si unul chirurg– sot si sotie si un medic pediatru.
Medicii din Abrud erau doriti si de conducerea Spitalului de Urgentã Petrosani, dar în cele din urmã acestia au ales sã profeseze la Lupeni.
„În general vorbind, pe lângã faptul cã te zbati sã aduci medici, conteazã si cum te zbati, sã te întâlnesti cu ei, sã le explici cã au tot sprijinul. Conteazã mult sã nu îi tratezi ca pe o marfã, ci la modul personal”, a precizat Gabriel Lungu, care spune cã mai sunt în tratative sã mai aducã si alti medici.
Lasã spitalele din tarã pentru teatrele de rãzboi
Este cazul fericit, pentru cã absolventi de Medicinã, generalisti sau specialisti, aleg de multe ori sã plece în zonele de conflict – Irak, Afganistan – pentru a-si asigura traiul de zi cu zi. De exemplu, doctorul Claudiu Toma. Cât a fost în tarã s-a împãrtit între Serviciul de Ambulantã, Urgentele Spitalului Municipal Vulcan si Spitalul din Uricani. A ajuns sã îsi vadã copiii la sfârsit de sãptãmânã sau între douã gãrzi obositoare si a vrut sã le ofere mai mult. Anul trecut a plecat în Irak.
Dupã luni de zile petrecute acolo, s-a întors în tarã, însã acum a luat-o de la capãt într-o nouã experientã la mii de kilometri depãrtare. Tot în Irak este si medicul Cristian Remus Hârsan. Este fiu al Vãii Jiului, respectiv al Vulcanului, dar mult timp a ales teatrele de rãzboi din Irak si Afganistan, pe care le-a considerat oportuninãti excelente de a practica medicinã de urgentã.
Era singurul doctor la peste 2000 de oameni, la care se adaugã cei care veneau din afarã bazelor militare. Hârsan este medic generalist, înregistrat cu drept deplin de practicã în Anglia, Irlanda, Scotia, Wales, Australia, Sud Africa, US Army si UK Army si face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie.
În urmã cu aproximativ douã lumi, medicul a decis sã lase deoparte teatrele de rãzboi si sã se întoarcã acasã, crezând cã experienta acumulatã în zonele de conflict îl va ajuta sã facã ceva bun pentru tara lui. A constatat, însã, cu amãrãciune cã specializãrile în medicinã militarã în zone de rãzboi, adicã ”urgentist” de elitã, nu sunt suficiente în România si cã nici apartenenta la Colegiul Medicilor din Anglia nu îl ajutã în nici un fel. A primit cu greu dreptul de a practica medicina la Urgenta din Vulcan, cu un salariu de putin peste 800 de lei, asa cã a decis sã plece din nou, în Irak.
Ministerul aduce medici strãini
Dar, în timp ce medicii români iau calea strãinitãtii, Ministerul Sãnãtãtii deschide larg portile pentru medicii strãini care vor sã profeseze la noi în tarã. Conform noului proiect de Lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, medici din tãri terte UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau medici beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de cãtre unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa în România.
“Am avut solicitãri ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa în sistemul sanitar românesc, dar legislatia actualã nu ne permite angajarea acestora. Suntem constienti cã nu putem stopa libera circulatie a personalului medical, fenomen care se înregistreazã la nivel global si degeaba deblocãm posturi în sistem dacã nu are cine sã le ocupe. Din aceastã cauzã încercãm flexibilizarea legislatiei si cãutãm solutii pentru diminuarea deficitului de personal. Considerãm cã aceastã mãsurã, împreunã cu cea în care lãsãm spitalelor posibilitatea de autoguvernare si retribuire a cadrelor medicale în functie de competentã pot duce la diminuarea acestui fenomen”, a explicat ministrul Sãnãtãtii, Vasile Cepoi.
Nu oricine va putea, însã, sã ocupe un post într-o unitate sanitarã româneascã. Proiectul de lege, aflat în dezbatere publicã, prevede faptul cã se vor stabili criterii clare de acceptare a profesionistilor. Acestea vor fi elaborate în colaborare cu reprezentantii Colegiului Medicilor din România, prin legislatie secundarã.
Carmen Cosman