Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara vrea sã revolutioneze modul în care se realizeazã lucrãrile pe drumurile judetene. Mircea Bobora, presedintele CJH, spune cã se vor preleva probe martor prin care se va stabili compozitia mixturii asfaltice.

Potrivit presedintelui CJH, anul acesta, în bugetul institutiei au fost prevãzute cu 4 milioane de lei mai mult pentru infrastructurã.  “Totalul de 269 milioane care este bugetul Consiliului Judetean va fi format din 239 milioane venituri, diferenta fiind acoperitã de excedentul bugetar din anul trecut. Normal e cã în aceastã structurã de buget am prevãzut si rezerve care sã acopere ceea ce sã acopere posibile cofinantãri, posibile proiecte care apar în cursul anului, posibile evenimente cum ar fi calamitãti si pânã la aprobarea banilor, Consiliul Judetean sã nu stea cu mâinile în sân si sã se uite la ce s-a întâmplat. În ideea asta am plecat cu 4 milioane în plus fatã de anul trecut la ceea ce reprezintã infrastructura”, a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH. Bobora vine cu o solutie tehnicã modernã în ceea ce priveste reabilitarea drumurilor. Prelevarea probelor martor va fi esentialã pentru o reabilitare corespunzãtoare, sustine presedintele CJH.

“La capitolul infrastructurã, pe care îl considerãm punctul nodal, infrastructura reprezentând facilitãti deosebite datoritã factorului economic pentru ceea ce înseamnã turism, educatie, sãnãtate, pentru cã o considerãm prioritarã, nu numai în ideea de a realiza lucruri, nu numai în ideea de a face investitii, ci reparatiile si mentenanta pe cei aproape 1500 de km de drumuri judetene sã fie monitorizati si din punct de vedere al calitãtii lor. Nu se va mai turna asfalt fãrã ca acel asfalt sã aibã prelevatã o probã martor, analizatã de un laborator specializat care sã ne dea compozitia structurii asfaltice în conformitate cu standardele. Pentru cã o compozitie corespunzãtoare reprezintã scutirea efortului financiar pe lucrãri de mentenantã pe un minim de 3 ani. 3 ani nu ai ce sã faci lucrãri de mentenantã. Acestea trebuie fãcute în functie de momentul în care s-a efectuat lucrarea respectivã si se poate anticipa cu un ordin de mãrime de minim 2 ani când vei mai avea nevoie de lucrãri de mentenantã pe traseul respectiv”,  a mai subliniat sursa citatã.

Judetul Hunedoara are cea mai întinsã retea de drumuri judetene. Peste 1500 de km de drum sunt încadrate în categoria drumurilor judetene, acestea fiind administrate de Consiliul Judetean Hunedoara. patru dintre aceste tronsoane sunt în Valea Jiului.

Monika BACIU