Complexul Energetic Hunedoara a traversat, în iarna acestui an, cea mai grea perioadã din toatã existenta sa. Cu toate conturile blocate, cu minerii în stradã, cu cereri pe piata de energie, cu iesiri si intrãri din insolventã, CEH a reusit sã reziste.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Mihael Melczer, sustine cã timp de o lunã, societatea a functionat pe bazã de aer, asta în contextul în care conturile au fost goale. Plãtile efectuate de CEH în perioada 25.05.2016-25.11.2016, în suma de 156.496.140.24 lei a constituit motivul pentru care instanta nu a considerat oportunã intrarea în insolventã a societãtii. Conducerea CEH sustine cã plãtile au fost absolut necesare.

“O lunã si ceva am trãit cu aer. Este un colos, sunt douã termocentrale, sunt patru exploatãri miniere subterane. Multi cred cã aici sunt cariere si aici se scoate cãrbunele cu grebla. Nu ai cum sã functionezi fãrã a face plãti, nu existã asa ceva. Judecãtorul e la mare depãrtare de Complexul Energetic Hunedoara. Acele plãti au fost absolut necesare, existã documente care dovedesc acest lucru, nu le ascunde nimeni. Plãtile sunt în evidentele financiar-contabile. Se vede unde s-au dus banii”,  a declarat Mihael Melczer, director general al CEH. Insolventa reprezintã încã un ajutor pentru continuarea activitãtii Complexului Energetic Hunedoara.

3-1

“Insolventa este un alt ajutor pentru noi. Avem sume consistente indisponibilizate în OPCOM si Transelectrica care ne vor fi accesibile odatã ce intrãm în insolventã. Suntem ca o fatã mare. În iarna asta, cãrbunele este extrem de important pentru România si va fi important în continuare. Noi ne-am pierdut în lupte pe aici si nu ne-am vãzut interesul comun, dar cãrbunele, în opinia mea, rãmâne de mare valoare pe termen mediu. La minister, în aceastã iarnã, s-a vãzut importanta cãrbunelui”,  a mai subliniat sursa citatã. În contextul în care CEH si-a dovedit, pe deplin, importanta în peisajul energetic national, ministerul aratã cã nevoia de huilã scade, iar un rol important în joacã energia regenerabilã.  “Având în vedere prevederile Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive si Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7719/final, în urma analizei situatiei tehnico-economice a minelor din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara- S.A., denumitã în continuare CEH S.A. s-a stabilit cã din cele patru exploatãri miniere aflate în structura sa este necesar sã intre în program de închidere, douã unitãti miniere si anume Exploatarea Minierã Lonea si Exploatarea Minierã Lupeni. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene, CEH S.A. a întocmit Planul de închidere si documentatia de finantare a costurilor de închidere pentru cele douã exploatãri miniere. Aceste documentatii au fãcut obiectul notificãrii transmise Comisiei Uniunii Europene. Decizia s-a luat ca urmare a faptului cã a scãzut cererea de cãrbune ca urmare a dezvoltãrii productiei de energie electricã regenerabilã situatie constatatã în perioada 2011-2016; a scãzut considerabil pretul de vânzare al cãrbunelui pe piata internationalã si implicit în România; calculul indicatorilor tehnico-economici pentru cele douã unitãti miniere constând în: rezervele de cãrbune, rezervele deschise si ponderea acestora în totalul rezervelor de cãrbune calitatea cãrbunelui extras productivitatea muncii costul unitar de productie au demonstrat cã acestea nu sunt viabile”, aratã documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

“Regenerabilele nu sunt chiar asa ieftine. Acestea sunt ieftine pentru cã au fost subventionate de noi toti. Costurile pe energie eolianã sunt sensibil apropiate de cele pe cãrbune, dar cã nu spune nimeni. Au fost momente în iarna aceasta când nu a fost debit pe hidro, nuclearul si-a redus puterea cu un grup la jumãtate, vântul nu a bãtut, soarele era departe, iar gazul avea presiune scãzutã din cauza temperaturilor foarte joase. A mai rãmas cãrbunele si pe el a fost toatã presiunea timp de douã luni, în fiecare zi”,  a mai spus directorul general al CEH. Una din prioritãtile celor de la Complexul Energetic Hunedoara este asigurarea functionãrii si în acest an. “Este foarte important sã supravietuim anul acesta. Trebuie sã ne gospodãrim cu ce am fãcut pânã acum. În cea mai grea perioadã din existenta CEH, iarna 2016-2017, produsã de iesirea din insolventã, de blocarea tuturor conturilor, de subtehnologizare, culmea în aceastã perioadã extrem de grea am avut si rezultate foarte bune. Preturile mari de la energia electricã nu ne încãlzeau dacã instalatiile nu le puteam mentine în functiune. E greu de imaginat cum au lucrat unii oameni sã mentinã grupurile în functiune si altii cum sã sape dupã cãrbune. Functionam si cu douã grupuri la Mintia si cu unul la Paroseni, duduia CEH”,  a mai spus Melczer. În data de 8 martie, la Tribunalul Hunedoara, se judecã cererea creditorilor privind insolventa Complexului Energetic Hunedoara.

Monika BACIU