Teatrul este, înainte de toate, un templu al culturii unde pe scenã binele se impune mereu. Asa caracterizeazã oficialii Consiliului Judetean Hunedoara, Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani.

Teatrul din Petrosani a devenit un simbol cultural al Vãii Jiului. Managerul Teatrului Dramatic ID Sîrbu, Nicoleta Bolcã, a reusit sã ridice standardele culturale din Valea Jiului, iar eforturile acesteia sunt recunoscute de oficialii Consiliului Judetean Hunedoara, în subordinea cãruia se aflã edificiul.

“In prezent, edificiul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, are un personal întinerit, gãzduieste si oferã publicului din Petrosani si nu numai un continuu dialog artistic si o neasteptatã bucurie a spiritului. Trebuie sã se stie cã în aceastã „Vale a Plângerii” existã teatru. În Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petrosani au avut loc foarte multe transformãri atât în ceea ce priveste activitatea artisticã, activitatea administrativã si realizãrile economice”,  spun cei de la Consiliul Judetean Hunedoara.

Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara apreciazã faptul cã la Petrosani se pun în scenã si piese de teatru pentru copii.

14-1

“Teatrul este, înainte de toate, un templu al culturii. Dincolo de dimensiunea sa spiritualã, teatrul joacã  un rol esential în procesul de educare si instruire a tinerilor. Teatrul este un dascãl inspirat si eficient: slefuieste personalitãti si modeleazã caractere. Teatrul pentru copii oscileazã între artã si pedagogie. Cei mici au ocazia sã cunoascã pe scenã modele pozitive si negative de viatã. Lupta dintre Bine si Rãu, între spiritele înãltãtoare si fortele malefice, capãtã, sub lumina magicã a reflectoarelor,  intensitate memorabilã si fortã de persuasiune.  Piesele pentru copii, dacã sunt scrise inspirat si jucate cu pricepere, capteazã atentia si polarizeazã gândirea micilor spectatori. Participarea lor la spectacol se transformã în trãire autenticã. Ei se solidarizeazã cu eroii pozitivi ai scenei, îi însotesc în demersul lor benefic, nobil si generos. Iar fatã de personajele negative simt o aversiune crescândã”, mai spun cei de la institutia judeteanã. Pe scenã binele se impune mereu, spun cei de la Consiliul Judetean, care subliniazã cã prin acest mod, copiii sunt educati cu dragoste pentru dreptate si adevãr.

“Pe scenã Binele se impune mereu. Si odatã cu el se impun anumite norme de conduitã eticã si moralã. De sub luminile rampei,  mici spectatori ies încrezãtori în idealuri, în frumosul împins pânã la sublim, în dragostea pentru dreptate si adevãr. Iatã de ce consider cã un spectacol de teatru pentru copii este o excelentã investitie sufleteascã. Iar organizarea unui festival de teatru, sub genericul fascinant „Feti Frumosi, Zâne Bune si Ilene Cosânzene” este un adãvãrat regal pentru segmentul tânãr, în formare, al societãtii noastre. Prima editie a acestui festival se va desfãsura pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petrosani, care va fi gazda unor spectacole de exceptie, sustinute de formatii profesioniste din toatã tara”, mai subliniazã cei de la Consiliul Judetean Hunedoara.

Partea financiarã, importantã

Nici partea financiarã nu a fost omisã. Numãrul spectatorilor a crescut astfel încât toate premierele se joacã cu casa închisã. Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” are un numãr de 108 abonati, asta înseamnã cã la fiecare spectacol sunt prezente 216 persoane, restul locurilor fiind acoperite prin vânzãri de bilete.

“În ceea ce privesc realizãrile economice anul acesta au fost depãsite veniturile proprii prognozate. A crescut numãrul spectatorilor datoritã repertoriului variat. Teatrul, mai mult ca orice altã institutie publicã este o scoalã de întelepciune practicã, un îndreptar pentru viata civilã, o cheie sigurã pentru cele mai tainice cãi ale sufletului omenesc. Dacã nu distruge viciile, dacã nu le micsoreazã numãrul, cel putin ne face sã le cunoastem”, concluzioneazã oficialii institutiei în subordinea cãreia functioneazã teatrul din Petrosani.  Zeci de premiere au avut loc anul trecut la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani si toate s-au jucat cu casa închisã.

Monika BACIU